Sklársky expresPassed

Zážitok

Event details

  • Zvolen
  • 6. augusta 2022
  • 08:40 - 18:04

Contact event manager

1 2 3 4

Výber produktov

Thank you Kindly

Sklársky expresPassed

Zvolen

08:40 - 18:04
6. augusta 2022

000000

NOVOHRAD

Organizer's other events

Sklársky expresPassed

Zvolen

08:40 - 18:04
6. augusta 2022

PRINT

Zážitkový vlak

Sklársky expres

Sobota

2022

6. augusta

Zvolen – Lučenec – Kokava nad Rimavicou a späť

Kde bolo tam bolo, kde sa voda sypala a piesok sa lial… To nie je začiatok žiadnej rozprávky, ale výrobný proces skla, ktoré sa preslávilo v najlepších časoch nielen po Slovensku, ale i po celom svete.

 

Vydajte sa i vy na cestu Sklárskym expresom, ktorý vás zavedie do tajov krehkej krásy sklárskeho remesla. Nasadnite na historický vláčik, ktorý vás prevezie za históriou sklárstva do regiónu, kde táto tradícia pretrváva už viac ako 215 rokov. Objavte diela majstrov, ktoré boli cenné v celom svete.

Vlakom za zážitkom

Spoznajte krehkú krásu sklárskeho remesla

Prvé projekty vybudovania železnice cez obec Kokava nad Rimavicou, popri rieke Rimavica s odbočkou cez Zlatno do Poltára, zapadli prachom.

 

Obec Kokava tak svoju požiadavku na predĺženie železničnej trate z Poltára do Kokavy predniesla mestu Lučenec. Hlavné slovo pri tom mal i vlastné financie použil viedenský bankár Albert Dub.

 

Otvorením trate z Poltára do Kokavy nad Rimavicou (27.11.1908) a ďalej do Utekáča (16.12.1909) sa začala čulá preprava surovín i lokálnych produktov.

Sklárskym expresom vás bude sprevádzať samotný gróf Anton Forgáč, ten, ktorý dal už v 18. storočí v Utekáči postaviť sklárne a priviedol sklárskych odborníkov.

 

Do tajov sklárstva budete počas jazdy zasvätení samotnými historikmi žijúcimi sklárskou históriou i súčasnosťou.
Sklársky expres vás zavedie do Mekky niekdajších sklární – do Kokavy nad Rimavicou. Tu v Starej škole Kokava neobíďte úspešnú výstavu „Príbeh skla II“, kde vám o histórii sklárstva prezradia viac.

 

Práve v deň jazdy Sklárskeho expresu (6.8.) prebieha v Kokave tradičné remeselné folklórne podujatie Koliesko, kde na vás čaká bohatý program plný vystúpení folklórnych súborov.

Sklársky expres potiahne motorový rušeň T 478.3109 (753 109-8) „Okuliarnik“. Po veľmi úspešnom rade lokomotív T 478.1 (Bardotka) bol v ČKD, pod vedením hlavného konštruktéra projektu Ing. Jiřího Mizerovského, vyvinutý nový a výkonnejší typ lokomotívy T 478.3 (Okuliarnik). Duo predných okien s prísne pôsobiacim ohraničením širokými obrúčkami dnes výrazne evokuje potápačské okuliare. Nie je to náhoda, ale zámer dvoch priemyselných výtvarníkov Bohumila Míry a Milana Míška, ktoré inšpirovali motocyklové okuliare.

 

Rýchlobežný motor K 12 V 230 DR s výkonom 1325 kW. Vidlicový dvanásťvalec do „V“ preplňovaný dvoma turbodúchadlami, ktoré sú chladené vodou. Tieto univerzálne lokomotívy boli využívané na vozbu ťažkých rýchlikov a osobných vlakov. Vďaka mnohočlennému riadeniu (dve spojené lokomotívy) boli tieto stroje neskôr využívané k ťažkej nákladnej vozbe. Jediný stroj tohto radu na Slovensku.

Sklársky expres bude vypravený v sobotu 6.8.2022.

CENNÍK

Zvolen – Lučenec – Kokava nad Rimavicou (základný spiatočný) – 14 €
Zvolen – Lučenec – Kokava nad Rimavicou (zľavnený spiatočný) – 12 €

 

Detva – Lučenec – Kokava nad Rimavicou (základný spiatočný) – 12 €
Detva – Lučenec – Kokava nad Rimavicou (zľavnený spiatočný) – 10 €

 

Lučenec – Kokava nad Rimavicou (základný spiatočný) – 10 €
Lučenec – Kokava nad Rimavicou (zľavnený spiatočný) – 8 €

Grafikon

Sklársky expres

Rezervácia

6.8.2022

Zvolen – Lučenec – Kokava nad Rimavicou a späť

Ako sa dostaneš na miesto?

Zvolen os. st.

Detva žel. st.

Lučenec žel. st.

Zákaznícky servis

Banskobystrický kraj Turizmus
cestovná kancelária

 

info@zazitkovevlaky.sk
+421 (0)948 908 573

Pracovná doba:
Po-So 8:00-17:00

image/svg+xml
Partneri projektu

Ďalšie zážitkové vlaky

Premeňte jazdu vlakom na neopakovateľný zážitok. Vyberte si niektorý z historických vláčikov a poďte objavovať!

HOREHRONIE

Horehronský expres

Krásnou prírodou, unikátnymi tunelmi, majestátnymi viaduktmi budete môcť vnímať čaro a krásy krajiny uprostred Slovenska.

KREMNICA

Banícky expres

Vydajte sa s nami do kraja striebra a zlata. Čakajú na vás krásne výhľady na okolité vrchy ako aj pochúťky miestnych výrobcov.

ZBOJSKÁ

Zbojnícky expres

Vychutnáte si jazdu historickým vláčikom po unikátnej historickej trati v kraji legendárneho zbojníka Jakuba Surovca.

KREMNICA

Expres 34 tunelov

Vydajte sa s nami cez 34 tunelov na špeciálnu jazdu za objavovaním inžinierskych skvostov postavených v dobách minulých.