sk
sk
Späť na výber

Zbojnícky expres

Zážitková trasa - Za zbojníkmi! Zažite kopec zábavy v regióne Gemer.

2023-06-03 - 2024-03-28 2023-07-15 - 2024-03-28 2023-08-19 - 2024-03-28
3.6. | 15.7. | 19.8.
Odchody podľa grafikonu
Nedostupné
Popis zážitku
1.

Zbojnícky expres

Rimavská Sobota - Hnúšťa – Tisovec – Zbojská a späť

Pohodlne usadení v Zbojníckom exprese si vychutnáte jazdu vláčikom po unikátnej historickej trati v legendárnom zbojníckom prostredí s nádhernou prírodou Čertovej doliny.

Jazda z Rimavskej Soboty cez Hnúšťu a Tisovec do Sedla Zbojská. Spoznáte zbojnícke chodníčky v kraji zbojníka Jakuba Surovca, po ktorých sa neraz prechádzal aj legendárny Juraj Jánošík pri cestách do gemerskej stolice. Prežite s rodinou deň v príjemnej atmosfére Zbojníckeho expresu, kde na Vás budú čakať mnohé prekvapenia.

Zbojnícky expres bude vypravený 3.6. | 15.7.19.8.

Dostupnosť
3.6. | 15.7. | 19.8.
Región / Lokalita
Gemer / Zbojská
Doba trvania
Odchody podľa grafikonu
Cenník
2.

Cenník cestovného

Zákaznícky servis: +421 948 908 573 | rezervacie@zahoramizadolami.sk | Pracovná doba: Po-So 8:00-17:00

   

Rimavská Sobota – Zbojská

obojsmerný lístok

16 €

Základný

12 €

Zľavnený*

Tisovec - Zbojská 

obojsmerný lístok

13 €

Základný

9 €

Zľavnený*

Vysvetlivky:

  • Platí vždy tam aj späť, jednosmerné cestovné nie je k dispozícii.
  • Cestu je možné začať a ukončiť v ktorejkoľvek zástavke vlaku - cestovné za neprejdené úseky sa nevracia.
  • Cestovné lístky je možné zakúpiť len do vyčerpania kapacity vlaku.
  • Po naplnení kapacity vlaku si vyhradzujeme právo odmietnuť nástup cestujúceho bez vopred zakúpeného platného cestovného lístka na daný vlak.
  • Vo vlakoch neplatia žiadne zľavy a réžijné výhody!

Zľavnené cestovné*: 

  • Zľavnené cestovné platí pre deti vo veku 3 – 14,99 rokov, študentov s ISIC, ITIC,
  • cestujúci s ZŤP a ZŤP-S, seniorov nad 60 rokov
  • Deti do 2,99 rokov v sprievode platiaceho cestujúceho bez nároku na miesto na sedenie za cestovný lístok neplatia.
  • Deti do 2,99 rokov s miestom na sedenie platia zľavnený cestovný lístok.

Podmienky zmeny a storna cestovného lístka na Zážitkové vlaky:

  • Zmena cestovného lístka na iný termín alebo iný expres je bez poplatku, ale len do naplnenia kapacity na požadovaný termín/expres. V prípade zmeny cestovného lístka na cestovný lístok s vyššou hodnotou je cestovný lístok neplatný do momentu doplatenia rozdielu v cene. V prípade zmeny cestovného lístka na cestovný lístok s nižšou hodnotu bude rozdiel v cene vyplatený v prospech klienta najneskôr 14 dní po potvrdení zmeny.
  • Storno/zrušenie cestovného lístka viac ako 48hodín pred plánovaným termínom jazdy je bez poplatku. Menej ako 48 hodín pred plánovaným termínom jazdy bude účtovaný poplatok 100% z celkovej hodnoty cestovného lístka.
  • Žiadosti o zmenu alebo storno cestovného lístka je potrebné zasielať písomne na rezervacie@zahoramizadolami.sk 
  • Ak cestujúci z vlastnej viny zmešká odchod nostalgického vlaku, nemá nárok na vrátenie cestovného.
  • Prepravný poriadok
Grafikon
3.

ODCHODY - Trasy a časy

ZÁŽITKOVÁ TRASA: Za zbojníkmi!

Rimavská Sobota – Hnúšťa – Tisovec – Zbojská a späť

Vychutnajte si jazdu vláčikom po historickej trati odkazujúc na slávne časy regiónu Gemer nazývaným aj železné srdce Uhorska. Neopísateľný zážitok, nádherné scenérie slovenskej prírody, či technické monumenty ako Čertov viadukt a viadukt Pod Dielom ponúka jazda zbojnícky expresom.

Zbojnícky expres bude na tejto trase premávať v letných mesiacoch v dňoch 3.6., 15.7. a 19.8.2023

Motoráky
4.

M 240.039 "Singrovka"

Motorový vozeň M 240.039 bol vyrobený v roku 1964 v závode Vagónka Studénka. Zkonštruovaný bol za účelom vozby osobných vlakov na vedľajších tratiach, kde mal nahradiť motorové vozne mnohopočetnej série M 131.1 , známe tiež ako "Hurvínky".

Je poháňaný vysokootáčkovým vzduchom chladeným dvanásťvalcovým preplňovaným vznetovým motorom Tatra T 930-K s menovitým výkonom 206 kW, ktorý umožňuje vozidlu dosahovať maximálnu rýchlosť 70 km/h. Prenos výkonu zabezpečuje hydrodynamická trojmeničová prevodovka. Interiér vozňa vykurujú dva nezávislé naftové agregáty.

Jazdí v tieto dni:
3.6. | 15.7. | 19.8.

 

Tipy na výlety
5.

Tipy na výlety

1. Salaš Zbojská

V žiare hrejivých slnečných lúčov aj v pľušti kvapkami dažďa zaliatych dní sa na pastvinách ozýva cvengot zvoncov, brechot psov a hvizd valacha, ktorý dozerá na ovčie stádo. Nie je veru ľahký valaský chlebíček. Možno preto si kedysi valach z Tisovca Jakub Surovec zmyslel, že mu bolo dosť ovčiarenia a vyberie sa radšej po zboji. A tam, kde sa silná ovčiarska tradícia snúbi s jeho zbojníckym životom, leží sedlo Zbojská. 

Vydaj sa Zbojníckym expresom na miesto, ktoré vonia výborným jedlom a príbehmi odvarenými v medenom kotle. V reštaurácii Salaš Zbojská na teba čaká rozvoňaná baraninka, poctivé halušky či iné regionálne špeciality, k tomu pravá žinčica, príjemné prostredie a usmievavá obsluha v horehronských krojoch. A plná syráreň chutných salašníckych výrobkov, ktoré si môžeš nakúpiť aj domov. Po nasýtení tradíciami ťa už z ďaleka zláka drevená vyhliadková veža, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť. Dozvieš sa v nej zaujímavé informácie o ovčiarstve, zbojníckej histórii a miestnych legendách. 

Po stopách Jakuba Surovca môžeš od nej ďalej kráčať po náučnom chodníku, ktorý sa tiahne Čertovou roklinou. Nielen dietky sa na salaši potešia prítomnosti pasúcich sa koní, huculov. So skúseným sprievodom budeš môcť vysadnúť a užiť si kratšiu alebo dlhšiu jazdu na tomto tradičnom plemene. Pre rodiny s deťmi je pripravený konský záprah, ktorým sa spoločne môžete vybrať na dobrodružnú jazdu planinou. Ak máš záujem o netradičné putovanie v sedle hucula, všetky potrebné informácie dostaneš na e-mailovej adrese info@zbojska.sk prípadne na tel. čísle sprievodcu 0911 018 810. Rezerváciu si nezabudni urobiť v predstihu, optimálne 1-2 týždne pred príchodom.

Vzdialenosť od stanice Zbojská: pešo 1,1 km 
Otváracie hodiny: reštaurácia po-ne / 10:00 – 21:00

2. Zbojnícky chodník Jakuba Surovca

Už od mladosti trávil Jakub Surovec svoje chvíle na pasienkoch pri ovciach. Možno sa mu po čase zunovalo ovce pásť, možno ho zlákalo dobrodružstvo alebo ho gniavila životná bieda, keď sa rozhodol vyšliapať si svoje vlastné zbojnícke chodníčky. So svojou družinou zbíjali na Horehroní, ale aj v chotároch susedných žúp, ba potiahli to až do Poľska a na Oravu. Sedlo Zbojská podnes dýcha jeho zbojníckymi príbehmi, ktoré ťa budú sprevádzať na prechádzke náučným chodníkom zbojníka Jakuba Surovca. Traduje sa, že práve v Čertovej rokline, ktorou chodník vedie, unikal tento tisovský zbojník pred žandármi, ktorí už nemali strpenie pre jeho rozsiahle zbojstvá. Chodník začína pri Salaši Zbojská, odkiaľ smeruje k vyhliadkovej veži. Ďalej pokračuje lesíkom až pod železničný viadukt Čertov most, odkiaľ je to kúsok do ústia Čertovej rokliny. Po ceste natrafíš aj na Čertovu jaskyňu. Po návrate z malej zachádzky k jaskyni začína najatraktívnejšia časť náučného chodníka, ktorá vedie proti prúdu potoka Furmanec. Prechod Čertovou dolinou pripomína rokliny Slovenského raja. Pomocou zaistenej cesty v podobe fixných lán, železných stúpačiek i oceľovej lávky prekonávaš koryto potoka, ktorý môže byť v období dažďov dosť rozvodnený, preto tu treba zvýšiť opatrnosť a mať obutú nepremokavú turistickú obuv. Zabezpečený prechod tiesňavy sa neodporúča deťom predškolského veku. Starším deťom len v doprovode dospelej osoby. Cesta z doliny ťa dovedie popri malom vodopáde krátkym strmším stúpaním až na lúky a k bačovskej kolibke v Gáličke. Od nej je to už len na skok na Zbojnícky dvor Salaš Zbojská. Pred návratom ťa ešte zlákajú vône z pekárničky Legendárnych buchiet Zbojská.

Vzdialenosť zo stanice Salaš Zbojská: pešo 1,1 km na začiatok náučného chodníka

Dĺžka trasy: 4,7 km
Prevýšenie: 268 m
Trvanie: 3 hod.
Náročnosť: Nenáročná trasa - úsek tiesňavou sa odporúča deťom od 7 rokov

3. Požičovňa Ebikov

Pri Salaši Zbojská sa nachádza POŽIČOVŇA EBIKOV. V ponuke majú dámske, pánske, chlapčenské i dievčenské elektrobicykle. Nezabúdajú tu ani na najmenších, pre ktorých majú pripravené detské sedačky, cyklovozíky a rôzne iné príslušenstvo potrebné k vykonávaniu tohto športu. Rezerváciu elektobicyklov si môžeš urobiť na tel. čísle 0910 20 20 28 alebo prostredníctvom emailu ebikezbojska@gmail.com.

Ceny prenájmu EBIKOV:
Pánske eBiky – pol dňa 30 €, celý deň 40 €
Dámske eBiky - pol dňa 35 €, celý deň 40 €
Dievčenské eBiky - pol dňa 25 €, celý deň 35 €
Chlapčenské eBiky - pol dňa 25 €, celý deň 35 €
Cyklovozíky – pol dňa 5 €, celý deň 10 €

Inšpirácie na výlety Ebikom nájdete tu: https://www.ebikezbojska.sk/

4. Zbojská - Kučelach - Zbojská

Hoci väčšina turistov na Slovensku sníva o zdolaní magistrály Cesty SNP, ktorá sa tiahne od Dukly až po Devín, nájdu sa aj takí, ktorých lákajú pokojné chodníčky Rudnej magistrály. Táto trasa naprieč lokalitami súvisiacimi s banskou históriou začína v Zlatých Moravciach a končí na Stolici, pod úpätím ochranného pásma Národného parku Muránska planina. Zo Salaša Zbojská sa na Rudnú magistrálu môžeš napojiť severným a južným smerom. Južná trasa vedie na široký chrbát Klenovského Vepra, severná ťa priblíži k Fabovej holi a s pokračovaním do sedla Burda mieri ďalej divočinou Muránskej planiny. Ak by si mal chuť trochu prebádať cestičky tejto magistrály, vydaj sa na Kučelach. Zo železničnej stanice na Zbojskách ťa sem privedie červená turistická značka. Kučelach leží vo výške 1100 m n. m. a je príjemným kúskom prírody, do ktorej ľudia kedysi vkresali svoje útulné kolibky. Malebnú horskú samotu na Kučelachu nájdeš dodnes a rovnako tak aj na iných rozvoľnenejších miestach južného chrbta Fabovej hole. Na mnohých takýchto usadlostiach kedysi trávil tunajší ľud dlhé letné mesiace pri kosení, hrabaní a starostlivosti o statok. Odmenou po tejto turistike ti budú výhľady na Kráľovu hoľu, Stožky aj do doliny Rimavy, ktoré sa ti naskytnú v okolí Kučelachu.

Vzdialenosť zo stanice Salaš Zbojská: začína priamo na stanici
Náročnosť: Nenáročná trasa 
Dĺžka trasy: 7 km
Prevýšenie: 331 m
Stúpanie/klesanie: 350 m
Trvanie 2:30 hod.

5. Zbojská - Sedlo Diel - Zbojská

Vyber sa na bicykli po ceste, ktorou sa kedysi rozliehal dupot konských kopýt a vozov. V minulosti bola táto časť Rudnej magistrály, ktorú pretína Sedlo Diel, hojne využívaná furmanmi. Išlo o jediné prepojenie ciest medzi Breznom a Tisovcom, a preto sa na nej často potulovali zbojníci čakajúci na obete svojich prepadov. 

Do Sedla Diel sa dostaneš nenáročnou cykloturistikou alebo turistikou začínajúcou priamo na Salaši, so stúpaním okolo vyhliadkovej veže do tieňov lesného porastu. Zo Sedla Diel môžeš ďalej pokračovať cyklotrasou do sedla Chlipavica, kde sa nachádzajú roztrúsené dreveničky, ktoré takto spestrujú celú lokalitu Krátke. Okolo týchto usadlostí sa tiahne pokračovanie modro značenej cyklotrasy. V lete tu nie tak dávno panoval čulý ruch gazdov z Pohronskej Polhory Dnes je to skôr obľúbenou oddychovou lokalitou. Sedlo Chlipavica pretína aj žltá cyklotrasa smerujúca do Čierneho Balogu.

Dĺžka trasy: 7,6 km
Trvanie: 3:00 hod.
Trvanie trasy zo sedla bicykla:  1:00 hod.

6. Tisovec/Bánovo - Salaš Zbojská

Legendu zbojníka Surovca môžeš nasledovať aj zo železničnej stanice Tisovec – Bánovo. Ktovie, čo je pravdy na tom, že žandári, ktorí naháňali Jakuba Surovca nezvládli náročné úseky Čertovej tiesňavy a nepodarilo sa im ho na tomto mieste dolapiť. 

Aj keď nie si zbojník a ocitneš sa na náučnom chodníku Jakuba Surovca po prvýkrát, hravo túto trasu zdoláš. Od staničky Tisovec – Bánovo pôjdeš popri hlavnom dopravnom ťahu, na ktorom budeš môcť sledovať železničnú trať dopĺňajúcu prírodné scenérie. Pod viaduktom Čertov most sa napojíš na náučný chodník, priamo v miestach Čertovej jaskyne a nástupu do Čertovej tiesňavy. Ani v najužšom mieste, Surovcovom stisku, sa nemusíš báť. Dnes ťa tam snáď neprepadnú žiadni zbojníci. I keď, ktohovie či sa tu náhodou neukrývajú potomkovia zbojníkov Surovcovej družiny. Po príjemnom schladení v Čertovej rokline sa dostaneš priamo na Salaš Zbojská, kde svoj výlet môžeš zavŕšiť zbojníckymi ovčiarskymi pochúťkami.

Vzdialenosť zo stanice Bánovo: začína priamo na stanici, nenáročná trasa / jedine po ceste popri železnici, odbočka do Čertovej doliny a potom cez lúky Pacherky a salaš v Galičke 

Dĺžka trasy: 6,5 km
Prevýšenie: 208 m
Stúpanie: 326 m
Klesanie: 155 m
Trvanie: 2:30 hod.

7. Múzeum ozubnicovej železnice TISOVEC

Zážitkové vlakové expresy v kraji Za horami, za dolami ťa prevedú tými najkrajšími a najzaujímavejšími železničnými traťami, ktoré u nás máme. Zbojnícky expres nie je výnimkou, V staničke Tisovec ťa čaká okrem príjemného okolia vrchu Hradová a Muránskej planiny, skupinka nadšencov, ktorí z lásky k vlakom prevádzkujú jazdy parnej zubačky a v železničnej stanici vybudovali Múzeum ozubnicovej železnice. Tak, ako ťa nadchnú výhľady z vlaku, ťa zaujmú aj exponáty v múzeu. Históriou čias výstavby tohto stavebného diela aj rokmi jeho života ťa prevedú rôznorodé vlakové exponáty, dobové fotografie, či krátke video.  V múzeu spoznáš výnimočnosť trasy a rekordné stúpania, ktoré na nej vlaky počas jazdy v Sedle Zbojská prekonávajú. 

Vzdialenosť zo stanice Tisovec: priamo na stanici 
Vstupné: dobrovoľné 
Trvanie prehliadky: 30 min

Východzia stanica vlaku
6.

Východzia stanica vlaku

Rimavská Sobota

Železničná stanica Rimavská Sobota | Železničná, 979 01 Rimavská Sobota

Odchod: 08:34

Tisovec

Železničná stanica Tisovec | 980 61 Tisovec

Odchod: 10:40

FAQ/Často kladené otázky
7.

FAQ/Odpovede na často kladené otázky

1. V ktoré dni bude jazdiť Zbojnícky expres?

Zbojnícky expres bude jazdiť v termínoch 3.6., 15.7.19.8.

2. Akým smerom bude jazdiť Zbojnícky expres?

Historické vlaky Zbojníckeho expresu budú jazdiť v smere Rimavská Sobota – Hnúšťa – Tisovec – Zbojská a späť

3. Aké sú odchody Zbojníckeho expresu z cieľových staníc?

na trase Rimavská Sobota – Hnúšťa – Tisovec – Zbojská a späť

  • zo stanice Rimavská Sobota (železničná stanica) odchádza Zbojnícky expres ráno o 08:34 hod.
  • zo stanice Tisovec odchádza Zbojnícky expres na Zbojskú o 10:40 hod.
  • zo stanice Zbojská odchádza Zbojnícky expres do cieľovej stanice Rimavská Sobota o 15:25 hod.
4. Na ktorých zastávkach bude vlak stáť?

Rozpis podľa grafikonu

5. Aké typy historických vlakov sú súčasťou Zbojníckeho expresu?

Na trasy vyrazí historický motorový vozeň M 240.039 "Singrovka" z roku 1964.

6. Akú kapacitu majú vlaky?

Maximálna kapacita vlaku na trase Rimavská Sobota – Hnúšťa – Tisovec – Zbojská je 100 – 150 osôb.

7. Aká je cena lístka?

na trase Rimavská Sobota – Hnúšťa – Tisovec – Zbojská a späť
Základný spiatočný lístok je 16,00 €/osoba.
Zľavnený spiatočný lístok je 12,00 €/osoba.

na trase Tisovec – Zbojská a späť
Základný lístok je 13,00 €/osoba.
Zľavnený lístok je 9,00 €/osoba.

8. Kto si môže uplatniť zľavu z ceny lístka?
  • Deti vo veku 3 – 14,99 rokov
  • Študenti s ISIC, ITIC,
  • Osoby so ZŤP a ZŤP – S
  • Seniori nad 60 rokov

Deti do 2,99 rokov bez nároku na miesto sa vezú zadarmo.
Vo vlakoch neplatia žiadne ďalšie zľavy a režijné výhody.

9. Ako a kde je možné zakúpiť si lístok?

Lístok si môžete zakúpiť online, priamo na webovej stránke prostredníctvom platby kartou.

Cestovný lístok platí vždy tam aj späť,  jednosmerné cestovné nie je k dispozícii.

Cestu je možné začať a ukončiť v ktorejkoľvek zástavke na trase vlaku - cestovné za neprejdené úseky sa nevracia.

Lístky je možné zakúpiť len do vyčerpania kapacity vlaku.

10. Môžem si lístok zakúpiť aj priamo vo vlaku?

Kapacita vo vlaku je obmedzená preto odporúčame všetkým využiť kúpu lístka vopred. V prípade, že to kapacita vlaku umožní je možné zakúpiť lístok aj priamo vo vlaku. Platiť je možné len hotovosťou. V prípade plnej obsadenosti vozňov vlak nebude brať cestujúcich bez objednávky.

11. Bude vo vlaku aj sprievodný program?

Zbojnícki junáci vás budú sprevádzať na celej ceste za zážitkami. Pospomínajú na kadejaké huncútstva, odhalia vám svoje tajné chodníčky, radosti ale aj starosti slobodného života zbojníka, ba možno zaznie aj zbojnícka pesnička. Viete však, ako to chodí so zbojníkmi... sú nevyspytateľní, živelní, a hlavne radi bohatým berú a chudobe dávajú, v našom historickom exprese buďte pripravení na všetko!

12. Je vo vlaku priestor pre bicykel a kočík?

Vlak disponuje kapacitou pre prepravu bicyklov (kočíkov) podľa rozpisu jednotlivých vlakov.

13. Môžem vo vlaku cestovať so psom a je to spoplatnené?

Zo živých zvierat si môže cestujúci zobrať so sebou do vlaku malých psov, mačky, drobné okrasné vtáctvo a mláďatá hydiny, ak sú zvieratá uzavreté v klietkach, debnách, košoch alebo v iných vhodných uzatvárateľných schránkach s nepriepustným dnom a ak ich môže umiestniť v priestore pod miestom, ktoré zaujal, alebo v lone. Choré zvieratá je zakázané prepravovať. Psov môže vziať so sebou cestujúci tiež bez schránky, avšak len vtedy, ak žiadny spolucestujúci toho istého oddielu nemá námietky, alebo ak dopravca môže cestujúceho so psom umiestniť oddelene od ostatných cestujúcich. Psi musia mať náhubok a musia byť držaní na vôdzkach. Za uvedené živé zvieratá cestujúci neplatí.

14. Bude vo vlaku k dispozícii aj občerstvenie?

Nie. Občerstvenie je možné zakúpiť vo vybraných zastávkach.

Partneri