AKCIÓDÚS TÉL

a Besztercebányai régióban

sokféle formája van

Inspirálódj és fedezz fel velünk!

Legyen szó sífutásról, síelésről, korcsolyázásról vagy csak barangolásról a téli tájban… Mindenki számára rengeteg lehetőség van, függetlenül attól, hogy aktív sportoló vagy teljesen kezdő…

 

Bármire vágysz, megtalálod A hegyeken innen, völgyeken túli régióban.

 

Gyere velünk, és fedezd fel a Besztercebányai régiót, az Akciódús tél különböző formáit és az új élményeket, amiket kínál.

Donovaly zima

Síelés

SÍELD KI MAGAD A LEGTELJESEBB MÉRTÉKBEN

Gyönyörű természet, hófödte hegyek, modern síközpontok és gondozott sípályák hívnak minden síelőt és nem síelőt egyaránt egy nagyszerű síelésre ezen az akciódús télen a mi hegyeken innen, völgyeken túli Besztercebányai régiónkba.

 

A Felső-Garammenti régió a kivételes síélményekhez tökéletes. Itt található Szlovákia legnagyobb síarénája – Jasná Alacsony-Tátra, ahol a Chopok mindkét oldalán végtelen szórakozási lehetőségek és a téli sportokhoz legjobb feltételek állnak rendelkezésre. A síelők minden kategóriája jól fogja érezni magát a Ski Tále síközpont terepein, ahogy a Mýto Ski & Bike Centre Mýto pod Ďumbierben, a Ski Čierny Balogban, a SKI ČERTOVICA-ban vagy a Ski Telgártban is.

 

A síelés szerelmesei, akik Közép-Szlovákiába látogatnak, biztosak lehetnek a klasszikus tuti-tipp síközpontokban, amilyenek a Park SNOW Donovaly, Skalka Arena, síközpont Šachtičky vagy SKI Králiky. De azok sem fognak tévedni, akik a kisebb és meghittebb helyeket kedvelik, ehhez a Selce – Čachovo vagy Podkonice – Pleše síterepeit javasoljuk.

Polyána-alján sem marad síelési lehetőségek nélkül. A gyermekes családok számára a nyugodt síelés garanciája a Látky – Prašivá (Hotel Zerrenpach), Látky Kočanda és a SKI Kokava Línia síközpontok. A kezdő síelők számára ideális a Ski Dubravy síközpont a selmecbányai régióban. Itt található Szlovákia egyik legdélebbi síközpontja is – Ski Salamandra resort, amely egyre több rajongót vonz, és nem csak a déli régiókból.

 

A Gron régióban síelők klasszikus téli szórakozást élvezhetnek a Garammenti Inóc (Pohronský Inovec) lábánál található kisebb síközpont, a SKI Drozdovo lejtőin. Gömörben is lehetőség van arra, hogy sílécen élvezze a telet a lejtőkön. A Július Vyšná Slaná rekreációs központba érdemes síléceket vinni és megvalósítani a síeléssel kapcsolatos elképzeléseket. Az aktuális időjárási viszonyokról, további feltételekről, illetve az egyes síközpontok működéséről és a körülményekről kérjük előzetesen tájékozódj.

 

Élvezd a gondozott csíkos lejtőket, a porhó varázsát, de a lejtő alatti szórakozást is kedvenc síterepeden a Besztercebányai régióban.

Bővebb információkat egyes síterepekről a HEGYEKRE FEL SÍLÉCEN részben találsz.

Sífutás

KATTANJ RÁ A SÍFUTÁSRA

Csatlakozz a lelkes sífutókhoz, akikkel tömegesen találkozol majd A hegyeken innen, völgyeken túli Besztercebányai régió sífutópályáin. Mert az akciódús tél tökéletes a sífutáshoz, és ehhez egy különösen vonzó kihívást is hoz – Kattanj rá a sífutásra. A sífutás korosztálytól függetlenül mindenki számára alkalmas. A sífutást a rosszul viaszolt síléceken kívül csak a természetes hó hiánya hátráltathatja. Gyere hát, és élvezd a két nyomot, amíg tartanak.

 

A Felső-Garammente régióban kezdünk, amely a sífutókat jól karbantartott pályákkal fogadja a Ski Tále és Ski Telgárt területén, Pohanskeban és természetesen Ördöglakodalma-hágón (Čertovica). A sífutópályák a Királyhegy (Kráľová hoľa) alatt, Forgácsfalván (Lom nad Rimavicou), Feketebalogban (Čierny Balog) vagy Felsőszabadin (Horna Lehota) is várják a sífutókat. Természetesen ott van az NBC Osrblie pályája és annak kiváló feltételei a megrögzött sífutók számára.

 

Közép-Szlovákia a sífutók körében a sífutók paradicsomaként ismert, köszönhetően Szlovákia egyik legnagyobb kiterjedésű, karbantartott sífutópályájának – a Körmöcbánya melletti Skalka sífutópályának. A kiváló sífutási feltételek és a környező táj varázsának kombinációját a Králiky és Kordíky falvak közelében, Podkonice – Pleše üdülőhelyen, valamint a Donovaly és Šachtičky síközpontok között található sífutópályákon élvezhetjük. Papucsból szinte közvetlenül a sílécre a Besztercebányai Strandfürdő területén ugorhatsz rá.

Polyána-alján nyomvonalas sífutásra is van lehetőség. A Látky – Mláky sífutópálya népszerű sífutóközpont a festői polyána-aljai vidékén. A 10 km hosszú, kiválóan kondicionált pályák a Zerrenpach – Látky síterepen és a Býkovo hegyen keresztül vezetnek. A Selmecbányai régióban található Selmeci-hegységben sok sífutó képességeit teszik próbára a Červená studňa és a Salamandra Resortban található sípályák, amelyeket a helyiek gyakran egészen a Richňavský bányatóig alakítják ki. A sífutás lehetőségei a Gron régióban, Ski Drozdovo közelében a természetes hóviszonyoktól függenek. A sífutópályákat itt nem tartják karban. Ha azonban Drozdovótól Veľký Inovecig a túraútvonalon indulsz el, akkor garantáltan kellemes sífutás vár Rád.

 

Több mint 60 tippet találsz az egyedi sífutó túrákhoz a KATTANJ RÁ A SÍFUTÁSRA aloldalon.

Síalpinizmus

JÁRD A SAJÁT UTAD

A vonzó SÍALPINIZMUS az adrenalin, a sítúra és a porhó világába vezet be. Fedezd fel régióink legalább 9 helyét, ahol találkozhatsz a síalpinizmus rajongóival.

 

A Felső-Garammente és a Közép-Szlovákia a SÍALPINIZMUS lehetőségeinek csúcsán: CHOPOK JUH síterep – a hegyi határ alatt a Dereše-hegytől a M. R. Štefánik turistaházig. Déli fekvésű, nyugaton a Dereše – Oblaz gerinc vonalát követi, keleten pedig a Trangoška völgye határolja, beleértve a Chata pod Ďumbierom turistaház (Kozie Chrbty és a Zelenská Mlynná cesta vége) körüli síhegyi folyosót. KIRÁLYHEGY (KRÁĽOVÁ HOĽA) síalpinista terület – északon és keleten a Šumiac – Kráľova hoľa útvonal és a 0801. számú piros Telgárt – Kráľová hoľa túraútvonal, nyugaton a Kráľová hoľa és a Stredná hoľa közötti nyereg vonala, a Vyšné Rovienky gerinc határolja.

 

Síalpinista felszerelés a SKI Sport Bystrában (www.sbsport.sk) bérelhető, Activeplanet  Skialp Point
Mýto pod Ďumbierom, illetve a Motorest Čertovica területén és a Királyhegy alatti hegyi turistaházban.

 

Krížna: kiindulópontok Turecká (Salašky) vagy Staré Hory Rybô részében (a térképeken Rybie-ként jelölve), lefelé a régi nem karbantartott felvonón. Donovaly: 3 kijelölt pálya, 2 közvetlenül a faluból érhető el, a harmadik pálya a Žarnovka-völgyön keresztül vezet. Minden útvonal a Zólyom-hegyre vezet, ahonnan közvetlenül a faluba ereszkedik le, vagy tovább a Nová Hoľa (Újhegy) gondozott lejtőjére.

 

Sífelszereléseket közvetlenül a DAMI SPORT-ban bérelhet Donovalyban.

Nem hivatalos útvonalak:
– közvetlenül a Sásová lakótelepről (Besztercebánya) a kék turistaúton a Pánsky Dielig, ahonnan leereszkedhetsz Šachtičkyre,
– a Fuggerov Dvor szállodától a Selčiansky Dielig és vissza,
– a Podkonice Pleše síközpontban.

 

Síalpinista felszerelés bérelhető Besztercebányán is – ACTIVE PLANET OUTDOOR CENTRE, SKI NIŇAJ vagy a 3 Mountain Sportban.

 

Selmecbánya elég szerény síalpinizmus lehetőségeket nyújt, hiszen a hófödte hegyek látványát csak nyitvatartási időn kívül, a Salamandra Resort síközpontban lehet más szemszögből megtapasztalni. Bár a Gron régióban nem találunk hivatalos pályákat, a megrögzött síhegymászók a Vtáčnik-hegyre (hosszabb és nagyobb kihívást jelentő útvonal) és a Veľký Inovecre (a jelzett útvonal könnyű) indulnak. Az útvonal a Drozdovo síközpont mellett vezet el, ahol fel is frissülhetünk. Hasonlóképpen, a Veľký Inovec csúcsa alatt is találunk egy turistaházat, ahol frissítőkkel várnak.

 

Akár a könnyű síhegyi terepeket, akár a magashegyi adrenalint, vagy a porhóban való szabad száguldást választod, A hegyeken inneni, völgyeken túli régióban az akciódús tél fagyos energiáját fogod érezni.

Hótalpas túrák

EXPEDÍCIÓRA FEL!

Fedezd fel a havas tájat a hócipők könnyedségével, és érezd az akciódús tél fagyos energiáját a mi hegyeken innen, völgyeken túli Besztercebányai régiónkban.

 

Kiváló feltételek várnak a hótalpas túrázáshoz, például Közép-Szlovákiában. A hófödte fehér síkságok és hegycsúcsok karnyújtásnyira lesznek, ha hócipővel indulsz neki a Nová hoľa (Zólyom-hegy), a Kozí chrbát hegy, a Krížna, a Skalka, a Krahule, a Kordíky környékén, a Pánsky diel, a Majerova skala illetve a Donovály és Šachtičky közötti ösvényen.

Ha nincs saját hócipőd, a kiválasztott kölcsönzőktől bérelhetsz. Kérünk, előzetesen tájékozódj az egyes helyszíneken uralkodó körülményekről, figyelembe véve az aktuális helyzetet és az időjárási körülményeket.

 

Mert a Besztercebányai régióban is számos lehetőség vár arra, hogy igazi hófelfedezővé válj!

Szánkózás

ÉLVEZD A TELET GYEREKEKKEL IS

Szórakozás a hóban – szánkózás, hógolyózás vagy hóemberépítés. Az akciódús tél fagyos energiája A hegyeken innen, völgyeken túli Besztercebányai régióban a téli játékokba is beavat. Csábíttasd el magát, és élvezd ki családoddal a havat. A népszerű síközpontok felkészültek arra, hogy a nem síelők is szeretnék élvezni a téli szórakozást, és kialakítottak olyan területeket, ahol szánkókon, bobokon vagy más havas „járműveken” szórakozhatnak.

 

A Felső-Garammente régióban található Mýto pod Ďumbierom, Tály, Telgárt vagy Čierny Balog síközpontokban a lejtőkön külön a szánkózásra fenntartott területet alakítottak ki (leggyakrabban közvetlenül a gyermekfelvonó mellett). Szánkózásra és bobozásra kijelölt helyet találunk a Donovaly, Šachtice, és a közép-szlovákiai Skalka Arena síterepein. A családok a téli játékokat Králiky, Kordíky, Selce-Čachovo, Podkonice-Pleše síközpontokban vagy a környező hegyekben, mint például Selčiansky diel, Urpín, Suchý vrch hegyeken is élvezhetik.

Budiná a szánkózás és a téli játékok kedvelt célpontja Nógrádban. Látky-Prašivá (Hotel Zerrenpach), Látky-Hriňová és Kokava Línia Podpoľanie síközpontjai gondoskodnak a jó szórakozásról a hóban. Selmecbánya térségében a Červená studňa nyergében és a Besztercebányai Kálvária alatti dombokon szánkózás közben hangos nevetést, ugrálást és szüntelen zajt hallhatunk.

 

Gron régióban a Drozdovo síközpontban szánkózhatsz. Gömörön a Július Vyšná Slaná síközpontban vidám hangulatban bobozhatsz és szánkózhatsz. A jelenlegi helyzetre és az időjárásra való tekintettel kérünk, előzetesen tájékozódj az egyes síközpontok és helyszínek működéséről és a körülményekről.

 

Merülj el a szánkózás, a hógolyócsaták és a hóemberépítés világában, és élvezd a mesebeli telet gyerekekkel is.

Adrenalin őrület

ÉREZD ÁT A FAGYOS ENERGIÁT

Még több adrenalin a hóban? Határozottan igen. Az akciódús tél A hegyeken innen, völgyeken túli régióban rengeteg lehetőséget kínál azoknak, akik még több adrenalinra vágynak, és szeretik kipróbálni a nem szokványos aktivitásokat és téli látványosságokat.

 

A hegyek fagyos energiáját szippantva élvezheted a békés téli kutyafogat túrát, amelyet gyönyörű kutyák húznak Donovalyban (Közép-Szlovákiai régió). Te döntöd el, hogy ez egy néhány száz méteres kör vagy egy több órás séta lesz. A lényeg, hogy az egész útvonalon legyen elég hó és jó idő.

 

Kicsit több adrenalint fogsz érezni egy hószánon tett túra során, amelyet a Besztercebányai régióban található Salamandra Resort kínál. A közép-szlovákiai Donovaly régióbéli Riders Park gondozott lejtőin minden freestyle síelés, snowboardozás vagy akrobatikus síelés kedvelője jól érezheti magát, és kipróbálhatja az adrenalin őrületet. A havas akadályokat, a könnyebbektől a nehezebbekig, egész szezonban készítik elő és ápolják, hogy az adrenalin, a bátorság és a szórakozás dermesztő kombinációját közvetlenül a lejtőn tapasztalhasd meg.

A lelkes kerékpárosoknak télen sem kell megfeledkezniük a hegyi kerékpározásról. A Felső-Garammente régióban a tüskés FAT BIKES-nak köszönhetően hótakarón tekerhetsz egészen Királyhegyig (Kráľová hoľa), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a hófödte környékre. A snowkitelés során a havon a szabadság új szintjét és egy kellő adag adrenalint tapasztalhatsz meg. A Gron régióban, a Malá Lehota melletti Vojšín-hegyen szervezett tanfolyamokon megismerkedhetsz ennek a nem szokványos téli sportnak a világával. A HARAKIRI név talán mindent elmond. A jelenlegi helyzetre és az időjárásra való tekintettel előzetesen tájékozódj a téli adrenalin attrakciók egyes üzemeltetőinek működéséről és feltételeiről.

 

Próbáld ki a fagyos energia és a teljes adrenalin őrület kombinációját a Besztercebányai akciódús tél során.

Jégmászás

HÓDÍTSD MEG A JÉGFALAT

Egy igazán szokatlan téli attrakció, amelyhez némi bátorság és erő szükséges – ez a jégmászás. A tél A hegyeken innen, völgyeken túli régióban valóban akciódús, itt akár egy jégesésen is megmérheted erődet.

 

Közép-Szlovákiában található Körmöcbánya melletti Skalka jégesése ideális feltételeket biztosít a jégmászáshoz. Ez a 20 méter hosszú egyedülálló téli attrakció a parkolótól mindössze néhány méterre „nőtt ki”, és a nagyközönség számára is nyitva áll.

A természetes jégfal ereje és szépsége a Polyána-aljai régióban is megtalálható. A Mačinovský-vízesés, mint az eredeti andezitpatak masszív nagy sziklája, amelyből sok helyen folyik a víz, télen tökéletes jégesésé változik. Ez megismételhetetlen tájat teremt, tele jégcsappal és jégtáblákkal. Ezt a csodálatra méltó természeti alkotást Kalamárka felől érheted el.

 

Ezeknél a téli látványosságoknál rendkívül fontos, hogy kövesd az üzemeltetők biztonsági utasításait, és tartsd tiszteletben az aktuális időjárási körülményeket.

 

Hódítsd meg a jégfalat, és élvezd az adrenalinnal teli jégmászást a Besztercebányai régióban.

Siklóernyőzés

HAGYD, HOGY MAGÁVAL RAGADJON A FAGYOS ENERGIA

Szakadj el a földtől, emelkedj a magasba, és onnan élvezd a fenséges hófödte hegyek és a távoli tájak látványát. A hegyeken innen, völgyeken túli Besztercebányai régióban fogod érezni az akciódús tél fagyos energiáját, és sok mást is. Fedezd fel a siklóernyőzés világát, amely tele van adrenalinnal, izgalommal és megismételhetetlen örömmel.

 

Tapasztald meg a fagyos energiát a közép-szlovákiai Donovaly régióban található tandemrepülések során, amelyeket különböző cégek biztosítanak, pl. Marek Polešenský – Airsports Slovakia www.paragliding-tandem.sk, PARAGLIDING JUST FLY vagy a Flypark.sk. A siklóernyőzés az időjárási viszonyoktól és a TELEMIX Nová hoľa kötélpálya üzemelésétől függ.

Egy másfajta fagyos energia hajt majd az „air chopper” – tandem siklóernyős repülés során, amelyet motoros ejtőernyőn élvezhetsz szintén a közép-szlovákiai régióban található Nagyócsán (Očová)(www.padaj.sk). Nem fogod egykönnyen elfelejteni a fák lombjai fölötti szabadon repülés érzését. Az aktuális helyzetre és időjárásra való tekintettel előzetesen tájékozódj az egyes üzemeltetők működéséről és feltételeiről.

 

Engedd, hogy magával ragadjon a fagyos energia, és szemléld madártávlatból is a Besztercebányai régió egy részét az akciódús télben.

Korcsolyázás

TÁNC A JÉGEN

Hol fogod magad műkorcsolya bajnoknak érezni? Melyik téli sétára érdemes mindenképpen korcsolyát húzni? Hol korcsolyázhatod le kedvenc köreidet, vagy kergetheted a barátaidat a jégen? Bárhol, ahol az Akciódús téli fagyos energiájának ritmusára táncolhatsz A hegyeken innen, völgyeken túli Besztercebányai régióban.

 

Felső-Garammentén a korcsolyázók a Ski Čierny Balog síközpontban, az Arena Brezno jégpályán (esetleges korlátozások csak a sportklubok és szervezetek edzései alatt vannak), Breznóbánya 2 lakótelepén és Erdőközben (Pohronská Polhora) is kipróbálhatják készségeiket. Közép-Szlovákiában táncos és ragadozó korcsolyázókkal találkozhatunk a Badínský tónál, az Uhlisko városrészben lévő tónál, a Donovaly és Selce jégpályákon, valamint a Môťová gáton (Zólyom) is. A nagyközönség számára korcsolyázást a besztercebányai jégpálya és a zólyomi ICE ARENA biztosítanak. A hivatalos nyitvatartási idő szerinti nyilvános korcsolyázást a Nógrád régióban található losonci Téli stadion és a gyetvai Téli stadion (Polyána-aljai régió) biztosítja.

A Selmecbányai régió garantálja a korcsolyázás örömteli élményét a fagyott bányatavakon – Klinger, Veľká Vodárenská, Červená studňa, Beliansky tajch, Vindšachta vagy Bakomi. Korcsolyázni azonban Štefultovban a városi jégpályán is lehet. A garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) jégpálya elsősorban a sportklubok edzéseit szolgálja, de az aktuális menetrend szerint nyilvános korcsolyázást is lehetővé tesz. A szabadtéri korcsolyázáshoz Gronban a Revistyei tóra, az Újbányai (Nová Baňa) tóra, a Voznicei tóra vagy a Garam folyó holtágára Garamszentkeresztben érdemes menni.

 

Gömörön a korcsolyapályák a rozsnyói (Rožňava) és a révfülöpi (Revúca) jégpályán pontosan meghatározott feltételek szerint nyitva állnak a korcsolyázók előtt. Ezen kívül vannak befagyott területek és tavak is, ahol a jégen élvezheted az akciódús telet: a Betliar parkban található tó, a Miková víztározó a Flipper vendégház közelében Lehelfalván (Revúcka Lehota), a jégterület a nyustyai (Hnúšťa) Május 1. lakótelepen, a Vlachovo halastavak és a Kružná halastavak.

 

Mivel sok ilyen korcsolyázóhely nem hivatalos, a belépés saját felelősségre engedélyezett csak, ezért légy felelősségteljes és tartsd tiszteletben a jelenlegi szabályokat. Az aktuális helyzetre és időjárásra való tekintettel kérjük, előzetesen tájékozódj a különböző helyszínek és pályák működéséről és feltételeiről.

 

Mindez azért, hogy a legjobb táncodat járjad a Besztercebányai régióban, karöltve a fagyos energiával.

Lovaglás

ÉLVEZD A TÉLI TERMÉSZETET A NYEREGBŐL

Képzelj el egy havas síkságot, a lovak patáinak dobogását a hóban, amely áthatja a természet csendjét, és a fagyos energiát, amely minden lélegzetvétellel bejut a testedbe. A lassú lépés, az élénk galoppozás és a téli táj látványa lóhátról kellemes felüdülést jelent egy akciódús télben a hegyeken innen, völgyeken túli Besztercebányai régióban.

 

Felső-Garammentén a Forgácsfalvai (Lom nad Rimavicou) Szlovák hucul klub gondoskodik a kellemes lovas turizmusról. A gyermekes családok értékelni fogják az AJAX FARMA HOTEL PARTIZÁN által biztosított nyugodt lovaglást. A nyeregből a természetet más szemszögből látjuk, és ezt a közép-szlovákiai régióban, a Suchý vrchi pónifarmon tapasztalhatod meg, ahogy a Lunterov ranč Kráľová tanyán Zólyom közelében esetleg szliacsi Agrobell farmon is. A népszerű téli sportközpont, Donovaly, lovas szánfogatot kínál. Ennek a téli attrakciónak az üzemeltetése az időjárási és hóviszonyoktól függ, és előzetes foglalás szükséges.

Fénykép: Rimavské brezovoi Excel Madon Lovasklub

A polyána-aljai Masarykov dvor Resortban is a lovak dominálnak. Ott nemcsak megsimogathatod, hanem meg is lovagolhatod őket. A téli álmát álmodó Selmeci-hegység lesz a célpontja a Selmecbányai régióban található Podhorie Bôra Rančról induló téli sétának. Ha úgy döntesz, hogy a Közép-Garammente régióban ugranál nyeregbe, látogass el a Felsőhámor (Horné Hámre) falu közelében található Jazdecký areál sv. Františka lovaspályára.

 

Még a Gömör téli tája is végigjárható lóháton. Ezt a Rimavské Brezovo-i Excel Madon Lovasklub, a murányhutai (Muránska Huta) Pod Planinou Lovasklub és a tiszolci (Tisovec) Pod Okrúhlou skalou Lovasklub lovaival élvezheted. A jelenlegi helyzetre és az időjárásra való tekintettel kérjük, előzetesen tájékozódj az egyes lovas szolgáltatók téli működéséről és feltételeiről.

 

Ha még nem tapasztaltad meg a téli séták hangulatát egy ló nyergéből, akkor az akciódús tél a Besztercebányai régióban tökéletes alkalom erre.

Jégúszás

MERÜLJ EL A JEGES GONDTALANSÁGBAN

Életmód? Az immunitás és az egészség erősítése? Egy aktuális divat? Ugyanarról van szó – a téli edzésről és úszásról a jeges természetben. Az biztos, hogy ott fogod érezni az akciódús tél igazán fagyos energiáját a mi hegyeken innen, völgyeken túli Besztercebányai régiónkban. A jegesmedvék azt állítják, hogy az erősítés és a téli úszás győzelem az elkényeztetett és lusta emberek felett. Merülj el a jeges gondtalanságban Felső-Garammentén, Közép-Szlovákiában, Polyána-alján, Selmecbányán, Gronban vagy Gömör régiókban.

 

FELSŐ-GARAMMENTE
Felső-Garammentén örömmel üdvözölnek soraikban a Hugani Jegesmedvék.

 

KÖZÉP-SZLOVÁKIA
Közép-Szlovákiában a Besztercebányai és zólyomi szlovák Jegesmedvék  társaságában, leggyakrabban a Donovaly melletti Motyčkyban tudod felelősségteljesen belevetni magad a jeges vízbe a jégúszás szabályai szerint.

 

Kemény jegesmedvékkel és jégúszókkal a természetben nem hivatalos helyeken is találkozhatsz: a Šachtičky síközpont melletti tó (hófúvó tározó), Turecká Salašky vagy a Čierna Ovca étterem közelében (parkoló a hermándi (Harmanec) barlang mellett).

FÜRDŐZÉS
Polyána-aljában a jégúszás többi kedvelőjével együtt a Hriňová fürdő
2-4 °C-os vízében fürödhetsz – minden szerdán és vasárnap 17.00 és 18.00 óra között, önkéntes hozzájárulás alapon.

SELMECBÁNYA
Selmecbányán csatlakozhatsz a Štiavnické Jašterice vagy a Garamszentekereszti Jegesmedvékhez. Rendszeresen (hetente kétszer) a Klinger, Veľká Vodárenská, Dolnohodrušský tajch, Veľké Studenské jezero (helyi nevén Kolpachy) és Počúvadlo bányatavakban tesztelik a hőmérsékletet. Újoncokat is fogadnak.

 

GRON
Újbányán a téli jégúszás rajongói találkoznak az Újbányai jegesmedvék OZ keretében. Minden vasárnap 14 órakor az Újbányai (Nová Baňa) bányatónál láthatod őket Juraj Kolostka vezényletével. Minden vasárnap 9.00 órakor a Pohronské jegesmedvék bátor tagjaival a Lovčica Trubín község melletti Bejvoč halastónál merülhetsz el a jeges boldogságban.

 

GÖMÖR
Gömörön több olyan hely van, amelyet télen szívesen látogatnak a téli fürdőzők és fürdőzőnők: a Gombaszögi (Gombasecká) barlangnál (nem hivatalosan), a Bobačka-vízesésnél (Hutnícky-vízesés – a murányhutai buszmegálló mögötti 3 méter magas vízesés), a Miková-víztározó a lehelfalvai (Revúcka Lehota) Flipper vendégház közelében, a Betléri kastély parkjában található tó. Ebben a régióban a téli fürdőzés és a természetben való edzésnek a Sobotkai jegesmedvék, Tiszolci jégcsapok és Rőcei pelyhek szentelnek időt. Ha kedvet kaptál a Gömör hideg vizeibe merülni, nézd meg a következő találkozó időpontját és helyszínét.

 

Bármennyire is bátor vagy jeges vízbe merülni, mindenképpen légy felelősségteljes. Előre tájékozódj, és ne felejts el felkészítő edzéseket tartani, mielőtt ténylegesen elindulsz a szabadba egy kis téli fürdőzésre. Ezt bármelyik tapasztalt jegesmedve meg fogja erősíteni neked.

 

Egyeseknek brrrrrrrrrrrrrrrrrr, másoknak inkább szupeeeeeeeeeerrrr – te melyik csoportba tartozol? Besztercebányai régióban az akciódús tél egyik formája a jeges vízben való úszás.

Akciódús tél

Eljött a tél a hegyeken innen, völgyeken túli vidékre. Miért ülnénk hát otthon? Éljen a síelés, a sífutás vagy a szánkózás! A sport, a szórakozás, és a várva-várt kikapcsolódás is segít feltöltődni a mai rohanó világban.

ÉLD ÁT

Téli inspirációk

Legyen szó sífutásról, síelésről, korcsolyázásról vagy csak barangolásról a téli természetben... Rengeteg lehetőség van mindenkinek, sportolónak és kezdőnek...

VÁGJ NEKI A SÍFUTÁSNAK

Aktívan az örömért és az egészségért

A sífutás egyre népszerűbb és közkedveltebb sport.
A hegyeken innen, völgyeken túli régióban telejességben élvezheted ezt a kellemes sportot.

SÍPÁLYÁRA FEL

Síeld ki magad

Jól karbantartott pályák és sífutópályák, snowboard arénák, síiskolák és óvodák,
felszereléskölcsönzés és éjszakai síelés.

SÍBUSZOK

Kényelmesen és környezetbarátan

Engedd, hogy a síbuszok a legszebb téli élményekhez szállítsanak síközpontjainkba az egész téli szezon során.