A Besztercebányai

kerület élményei

Hagyja, hogy inspirálódjon és fedezzen fel!

Hegyeken túl, völgyeken túl, ahol kristálytiszta patakok folynak, és a föld belsejéből gyógyforrások fakadnak. Ahol a természet a tenyerén hordozza az embert, és öröm felfedezni ismeretlen zugait. Ahol öt nemzeti park találkozik, és ahol a föld mélyét átszövik a dicső bányászat történetének alagútjai. Ahol a történelem örök nyomokat hagyott maga után várak, kastélyok, kúriák és egyedi műszaki emlékek formájában. Ahol nappal a kézművesek becsületes munkát végeznek, éjszaka elmerülnek a tiszta csillagos égbolt titkaiban. A Besztercebányai kerületben, Szlovákia szívében olyan történeteket írnak, amelyek egyedülálló élményeket tartogatnak. Élvezze az egyedülálló pillanatokat, és látogasson el egyedi élményekért: Hegyeken túl, völgyeken túl.

ZHZD-zazitkove-vlaky-2a-FHD

Nyári élmények

Tökéletes idő a kalandos élményekre, a szépségek felfedezésére és az adrenalinnal teli pillanatokra: Hegyeken túl, völgyeken túl. Számtalan hegyi és közúti kerékpárút hív kalandozásra két keréken. Üljön fel a kerékpárjára, lépjen a pedálokra és hagyja, hogy a hegyek és völgyek természeti szépsége vezesse. Ha más szemszögből is látni szeretné a vidéket, üljön lóhátra. Sisakkal és hegymászó felszerelésekkel új határok leküzdésére indulhat a „Vas útján”, a via ferratán. Régen fát úsztattak a Garamon, ma evezősök merészkednek a régi vízi utakra, és élvezik a folyó nyugodtabb és gyorsabb szakaszait. Egy akciódús nyár a Besztercebányai kerületben nemcsak kalandot és adrenalint ígér, hanem a természet szépségét is élvezhetjük, miközben próbára tesszük saját magunkat.

 

A különleges Outdooractive platform mind a bringások, mind a túrázók tetszését elnyeri. Ha nem tudja, a régió melyik részét hódítsa meg kerékpárral vagy gyalog, váltson át az alkalmazásra. Kalandvágyát több mint 168 kerékpárúton és több mint 40 tanösvényen elégítheti ki.

Sportolók és hétvégi bringások egyaránt élvezni fogják az „GYERE VELÜNK BICIKLIZNI” program merész szezonális kihívását.

 

Szlovákia leghosszabb via ferrata függőhídja (hossza 78 méter, magassága helyenként akár 45 méter is), a Körmöcbányához (Kremnica) közeli Skalkán minden bizonnyal megfűszerezi a Besztercebányai kerületben eltöltött nyarat.

Téli élmények

Hegyeken túl, völgyeken túl… ott, ahol ömlött a homok és fröcskölt a víz. Ez a Besztercebányai kerület. Csodás hegyeink vannak, ahol télen vízben sincs hiány. Pontosan ez az, amire szükség van, hogy igazi élményekkel teli telet kínáljunk Önnek. Régiónkban 350 kilométeren rengeteg sípályánk és sífutó útvonalunk van.

 

A sípályák az első hópelyhek lehullásától egészen az olvadásig készen állnak, hogy a legjobb családi síelést kínálják. A téli túraútvonalak olyan helyekre vezetnek, ahonnan a teljes befagyott tájra rá lehet látni. Az adrenalin szerelmesei felfedezik a jégmászás varázsát, és a kutyaszánozás is kellő izgalmat nyújt majd.

A praktikus Outdooractive platform nagyszerű segítőtársa lesz, miközben felfedezi a téli sportokat több mint 65 sípályán az egész Besztercebányai kerületben.

 

Még jobban élvezni fogja a téli természet csendjét és a feltöltődést nyújtó téli túrázást, ha részt vesz az „GYERE VELÜNK SÍFUTÁSRA” program merész kihívásában.

 

A sífutás kedvelői minden évben világméretű eseményeken találkoznak a cserpataki (Osrblie) Nemzeti Biatlonközpontban. Ezen kívül kiválóan felkészített sípályákon is próbára teheti sífutó tudását – esetenként profi sífutók társaságában.

Sötét égbolt élmények

A közelgő sötétség nem mindenkinek az elalvás előhírnöke, hanem új élmények, kalandok és tudás ígérete. Felszállunk az asztrovonatra vagy asztrobuszra, és elmegyünk a Sötétégbolt Parkba. A garamszentkereszti Maximilian Hell Regionális Obszervatórium és Planetárium szakértőinek és professzionális technikájuknak köszönhetően olyasmit tapasztalunk, ami nem mindennapi – lélegzet-visszafojtva lassan belemerülünk a csillagok tengerébe, és részesei leszünk valami nem eviláginak.

Felejthetetlen élmények és meglepetések, amelyek mindenkit elvarázsolnak. A Holdat általában az égen láthatjuk, de a Besztercebányai kerületben a földön is világít. A Hold óriási modellje – a Lunalón nyáron a sötét éjszakákon a kastélyparkban világít.

Regionális élmények

A „HEGYEKEN TÚL, VÖLGYEKEN TÚL” régióban őseink készségeit és szokásait tiszteletben tartva számos helyi kézműves és gazdálkodó készít szorgalmasan olyan termékeket, amelyek örökségük egyedülálló részei. Ismerje meg ezt a vidéket az ízeken, illatokon és tárgyak szépségén keresztül, melyeket a szeretet fűszerez, és a napsütötte réteken és mezőkön végzett munka energiája tölt fel. Ismerje meg a térség hagyományait, és örökítse meg azokat, hogy Ön is hozzájáruljon ahhoz, hogy a jövő generációk számára fennmaradjanak.

 

Nemes lelkű emberek, akik szeretik a hagyományokat, és ismerik a régi mesterségek értékét, sokat és szívből tesznek azért, hogy azokat sokáig megőrizzék. A tapasztalat és a hagyomány kifinomult egyesülése hozta létre a kézműves tanfolyamokat, ahol minden érdeklődő, hagyománytisztelő és kíváncsi látogató elsajátíthatja a mesterségeket.

Hogyan korongozzunk agyagból saját bögrét, hogyan készítsünk szőnyeget régi szövőszékeken, hogyan hímezünk stílusos derékövet görbe tűvel – csak néhány lehetőség a www.zahoramizadolami.sk egyedi élménytanfolyamok változatos kínálatából. Próbálja ki Ön is a mesterséget, amely érdekli!

A föld kincsei

Besztercebányai kerület ősidők óta kettős életet élt. Az egyiket a föld fölött, a másikat a föld alatt. Nincs olyan régió a kerületben, amelynek ne lenne köze a földalatti gazdagsághoz: a „Coburg vas útja” a Felső-Garam mentén, az arany Körmöcbányán, az ezüst Selmecbányán, a réz pedig Besztercebányán. Ezekhez társul a Novohrad-Nógrád Geopark Közép-Szlovákiában.

Gyűjtse össze a bátorságát, és ereszkedjen le a föld alá, ahol megérzi a hűvös levegő leheletét. A szinte teljes sötétség és az ércek aranyos csillogása mellett bányászati szerszámok csörömpölése hallatszik. A bányamúzeumok, a megőrzött alagutak és az aktív bányászok rendezvényei igazán magával ragadóak, kellemes pillanatokat tartogatnak és kielégítik a kíváncsiságukat. A föld mélyén esetleg bányaszellemekkel is találkozhat. Aggódik miattuk, vagy hagyja, hogy a saját útjukat járják? Kérdezze meg a bátor bányászokat, mit tegyen!

A történelem emlékei

A Besztercebányai kerület mindig is olyan hely volt, ahol jelentős, érdekes és talán forradalmi dolgok történtek. Olyanok, amelyek nyomot hagytak az akkor élő emberek életében. Elég csak az ipari műemlékeket tekinteni, amelyek működése jelentősen hozzájárult a kornyék régióinak fejlődéséhez. Származtak erről a vidékről építészek, festők, művészek, költők, írók, akik e vidék határain túl, vagy akár a tengerentúlon is híresek lettek. Térségünkben nyomaik arra utalnak, hogy az emberi intelligencia, szellemesség és tehetség nagy koncentrációban volt jelen. Tevékenységük eredménye hatással volt életünkre, és most csodálattal járjuk azokat a helyeket, ahol nyomaikat hagyták.

Az Outdooractive platformon több mint 35 tanösvény vezet végig a történelem emlékein és a gyönyörű természet látnivalóin. Ön is minden bizonnyal találkozik majd a Besztercebányai kerületben megtett gyalogtúrákon híres személyekkel és a tudomány jeles képviselővel, vagy csodálatos természeti jelenségekkel.

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia híres családja életének titokzatos és elfeledett, egykor sikeres és keresett helyszíneit a „Coburg vas útja” köti össze.

 

A gótikus út is újjászületését ünnepli. 12 gótikus templom falai gondosan őrzik a kincseket – középkori falfestményeket és freskókat, 2022-től az Európai Örökség címmel kitüntetve.

Titokzatos várak

Falaik mesélhetnének azoknak az embereknek a történetéről, akik építették őket, akik a falaik közt éltek, vagy legalább rövid ideig tiszteletüket tették bennük. Várakban, kastélyokban és kúriákban a „Hegyeken túl, völgyeken túl” régióban régmúlt idők történetei rejtőznek. Egyesek tele vannak szerelemmel, mások harccal és ellenségeskedéssel. Némelyik mulatságos, és sok talán soha meg sem történt, csak titokzatos legendaként szállnak generációról generációra. Ma itt sétálhatunk és felfedezhetjük, miről tanúskodnak az udvaraik és a falaik, és bepillantást nyerhetünk abba a jelen világukba. A királyi és nemesi lakókat a kortársaink váltották fel, akik fáradhatatlan munkával feltárják a múltat, és közelebb hozzák a jelenhez. Jöjjön, és fedezze fel velünk együtt ezeknek a helyeknek a titkait.

Egykor a gazdag bányászvárosokba vezető utat védték, ma büszkén emelkednek a Garam mentén. Némelyik rom, némelyik csak földhalmok alatt megbúvó töredék, a Garam menti várak útja 16 várkastély híres történetére utalnak.

 

Szerencsére az élet visszatér a falaik mögé – az elszánt önkénteseknek, az önzetlen várkapitányoknak, a rengeteg látogatónak és a digitális technológiáknak köszönhetően. A revistyei (Revište) vár történetei a kiterjesztett valóságban is feltárulnak, összekapcsolva a kastély jelenlegi formáját a legnagyobb dicsőség idejével.

Élményvonatok

Lassítson, nézzen ki az ablakon, és figyelje a természet közelségének és a távoli hegyeknek a varázsát, amelyek karnyújtásnyira vannak. Egy kis nosztalgia és nyugodt, vidám pillanatok, amelyek a legszebb élményekhez vezetnek. A régiót egyedülálló vasútvonalak szövik át. Történelmi vonatok indulnak a síneken, ahol egy szokatlan utazásra készülhet. Csak dőljön hátra, és hagyja magát elvinni ismeretlen úti célokhoz. A kalauzok varázsütésre repítik el a múltba. A történelmi időkhöz és a Felső-Garam menti hámorok kemény munkájához, a selmeci bányák földalatti világához, amikor senki sem lehetett biztos abban, hogy a rablók nem fogják-e kirabolni.

A nosztalgikus vonatok családja egyre bővül. Hiszen a Besztercebányai kerület sokszínűségében és a híres vasúttörténet kapcsán könnyedén találhatunk egyedi témákat. A Felső-Garam menti kisvasút a Garam sodrásával szemben pöfékel, a Sklársky vasút az üveggyárba visz, és 34 alagút sötétjén vezet át. Az egész régióban a „Hegyeken túl, völgyeken túl” vasút szállítja és szórakoztatja Önt. Ön szerint melyiket nevezzük el a Besztercebányai „Orient Expressznek”?

Élő természet

Az anyatermészet teremtette „Hegyeken túl, völgyeken túl” régió, ahol érezni lehet a természet elemeinek erejét és energiáját. Ahová az emberi láb belépett, és itt hagyta a nyomait a történelem során. Ősi hegyek, vadon, hatalmas síkságok és festői völgyek, ahol sok-sok élőlény él együtt és számtalan változatos virág nő. Ahol csend és béke uralkodik, amely megnyugtatja az emberi elmét és lelket.

Szlovákia szívére a különleges élő természet jellemző, hiszen itt találkozik 5 nemzeti park egymással. A fenséges és vad Polyána és a 3 egyedülálló geopark egyedülálló lehetőségeket kínál arra, hogy megismerjük a régió átalakulásait, amelyeket az évmilliókkal ezelőtti aktív vulkáni tevékenységnek köszönhetünk.