Felső-Garam mente (Horehronie) régió

Aleš Bílek

Felső-Garammentét a legjobb mozgásban felfedezni, kétkerekű paripa nyergében, sílécen vagy síneken. Aleš Bílek, a felső-garammenti régió nagykövete sok mindent tud erről, és a maga energiájával és lendületével életben tartja az egyedülálló Fekete-garami erdei vasutat, amely az Alacsony-Tátra alatti régió egyik leghíresebb turisztikai látvá nyossága.

Felső-Garam mente (Horehronie) régió

Beyond the mountains, beyond the valleys, between forests and caves, Horehronie lies hidden under the Tatra Mountains. It is fragrant with wood, flowers, herbs and game. The sounds of sheep’s bells and whistles make the River Hron itself flow. It breathes in fresh air from a thousand trees for the first time here. The Hron runs here in impressive loops which skiers copy on the slopes. And when rest is needed after hours of physical activity in the mountains, shepherd´s huts, cottages and large hotels offer the right space for that.

TOP 5 A RÉGIÓBÓL

1. Fekete-Garami (Čierny hron) kisvasút

Eredetileg a Fekete-Garam völgyéből származó fát keskeny nyomtávú erdei vasút szállította, ami nagyon jól megfelelt erre a célra. Sok-sok évnyi fáradozása után a modern idők nyugdíjba küldték volna. A Felső-Garammente lakói azonban ragaszkodtak hozzá, és a Fekete-Garami kisvasutat nemzeti kulturális műemlékké alakították át. Mára újjászületve rengeteg turistát visz Vidrásra (Vydrovo), Dobrocsra (Dobroč) és Šánskére. A szomszédos Vidrás-völgy (Vydrovská dolina) természeti múzeumával együtt minden nap vonzza a lelkes látogatókat.

2. Alacsony-Tátra

Aki aktív téli vagy nyári élményeket keres, az otthon érzi magát az Alacsony-Tátrában. Számos túraútvonal és a hosszú havas lejtők az évszaktól függetlenül minden nap tartogat látnivalót. Kivételes csemege, mindkét oldalon gyönyörű panorámával a Király-hegytől (Kráľova hoľa) Dóvalig (Donovaly) húzódó hegygerinc, melynek az egyik legszebb szakasza a Szlovák Nemzeti Felkelés Hőseinek Útja (Cesta hrdinov SNP). Gyalogoljon fel a Gyömbér (Ďumbier) hegyre, vagy válassza a felvonót a Chopokra, és engedje, hogy lenyűgözze az Alacsony-Tátrára nyíló kilátás ameddig csak a szem ellát.

3. Zbojská pásztorszállás

A Zbojská pásztorszállás környékén Súrovec betyár legendája összefonódik a Murányi Fennsík (Muránska Planina) Nemzeti Park magával ragadó természeti szépségével. A Felső-Garam mente hagyományos ízletes ételei és kellemes légköre kifinomult módon adnak lehetőséget, hogy kimeneküljünk a modern világ stresszes mindennapjaiból. A háztáji állattenyésztéshez kapcsolódó, helyben előállított specialitások felüdítik a testet-lelket. Sétálhat a tanösvényen, lovagolhat, vagy felülhet a Zbojnícka strela keskeny nyomtávú vonatra, amivel a Zbojská-nyereghez juthat. Kövesse Jakub Súrovec betyár nyomait az Ördög-völgyben (Čertova dolina), amely mindmáig rejtegeti a betyár kincseit.

4. Sebeséri-barlang (Bystrá)

Felső-Garam mente földalatti szépségei és titkai a Sebeséri-barlangban rejtőznek. Egy rövid időre feltárulnak előttünk, amikor be merészkedünk lépni az Alacsony-Tátra déli részének legnagyobb barlangjába. A barlang belsejében figyelemreméltó cseppkőképződményeket őriz, és mély szakadékok tarkítják. A Sebeséri-barlang időtlen idők óta segíti a helyi lakosokat. A második világháború idején Sebesér község lakói itt találtak menedéket a németek elől. Napjainkban a kedvező klímájú barlangrészek egyikében légzőszervi megbetegedésekkel küzdő betegeket kezelnek sikeresen.

5. Evezés a Garam folyón és elektromos kerékpározás a Király-hegyre (Kráľova hoľa)

Egykor fontos kereskedelmi és összekötő utak vezettek a Garam völgyén keresztül, amikor még fontos megélhetési forrást jelentett a helyieknek, hogy fát úsztattak rajta. Mára a Garam felejthetetlen élményeket nyújt az evezős sportok kedvelőinek. A Garam átfolyik Felső-Garam mente festői táján, ahol a gyorsabb, adrenalin-löketes szakaszok váltakoznak nyugodtabb folyású részekkel, ahol a napon sütkérezhet. A vízről könnyedén két kerékre szállhat, és máris gyalogutakon és erdei ösvényeken tekerhet a Felső-Garam mente természeti szépségeiben gyönyörködve. A Király-hegy igazi kihívás a sport szerelmesei számára: ez a legmagasabban fekvő kerékpáros célpont – nem csak Felső-Garam mentén, hanem egész Szlovákiában. Neki mer indulni?

Získaj informácie

Turistické informačné centrum Horehronie
Bystrá 29
977 01 Bystrá
tic@horehronie.net
+421 (0)903 513 535

Turisticko informačná kancelária Brezno
Nám. gen. M. R. Štefánika 3
977 01 Brezno
tik@brezno.sk
+421 (0)48/61 14 221

Informačné centrum Vydra
Hlavná 51
976 52 Čierny Balog
vydra@vydra.sk
+421 (0)48/61 90 944

image/svg+xml