Közép-Szlovákia

Martin Hiadlovský

Martin Hiadlovský, a régió nagykövete, helyi gazdálkodó, termelő és nem utolsósorban a nagyszerű Bor és sajt a csillagok alatt élmény szervezője Közép-Szlovákiába hívja Önöket.

Közép-Szlovákia

Közép-Szlovákia, közvetlenül a Besztercebányai kerület szívében az egész régió történelmi központja. Valamikor régen a híres Thurzó-Fugger Társaság Klopacskáját használták a bányászok összehívására. Később a reformerek és a lázadók bátor tetteiről lett híres a vidék. A föld nemcsak értékes ércekben gazdag, hanem gyógyforrásokban is, amelyek erőt adnak és helyreállítják a megrendült egészséget. Aki csendre és magányra vágyik, távoli helyeken talál menedéket, ahol az égbolton csillagok milliói ragyognak.

TOP 5 A RÉGIÓBÓL

1. A Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeuma

A Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának történelmi nevezetessége Besztercebányán 1969-ben épült. A Szlovák Nemzeti Felkelés emlékmű és múzeum, mint korának egyedülálló építészeti remekműve, az 1938-1945-ös években itt lezajlott szörnyűséges események emléke. Az emlékcsarnok az ismeretlen katona sírjával és az öröklánggal hivatott a háború pusztításaira emlékeztetni. A második világháború időszakát a nehéz harci technikát bemutató szabadtéri múzeum és egy repülőgép is megörökíti a viharos történelem néma tanújaként.

2. Úrvölgy (Špania Dolina)

A Prašivától Szlovákia legrégebbi és leghosszabb bányavízvezetékén keresztül már sok víz elfolyt a Thurzó-Fugger Társaság Úrvölgy melletti bányáiba. A festői szépségű hegyi község a bányászösvény és a Klopacska révén máig is megőrizte bányászfalu jellegét. A falu közepén egy csodálatos egykori iskola tárja elénk a bányászok helytörténetét és a furcsa bányaszellemek történeteit. Az Úrvölgyi csipkékben az úrvölgyi nők kifinomult ízlése tükröződik. A panoráma a benne rejlő kora gótikus templommal és a népi építészet romantikus zugaival egész évben vonzza a kirándulókat Úrvölgyre.

3. A garamszegi (Hronsek) fatemplom

Olyan volt, mint egy mesében – szinte lehetetlen feladat: építs templomot szög nélkül, torony nélkül és egy éven belül. Garamszegen, a lápos, mocsaras talajon azonban ezt a feladatot sikerült teljesíteni. Az artikuláris fatemplom mindmáig ott áll. Különlegessége, hogy a Kárpát-medence többi fatemplomával együtt az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Andrej Sládkovič költő és választottja, Júlia Sekovičová is ebben a templomban pecsételték meg házassági fogadalmukat.

4. Zólyomi (Zvolen) vár

Zólyom központjától egy kődobásnyira, a Slatina folyó partján fenségesen magasodik a gótikus-reneszánsz kastély. Védfalai boldog és nehéz időkre emlékeznek vissza, azokra az időkre, amikor magyar királyokat és magyar királynőket szolgált. Fokozatosan katonai erőddé alakították, amelyet a törökök soha nem tudtak bevenni. A nemesfémbányászat hanyatlása és a megye újratelepítése miatt egy időre elvesztette eredeti jelentőségét. Idővel azonban a vár új funkciót kapott, ma a Szlovák Nemzeti Galériának ad helyet.

5. Sötétégbolt-park a Nagy-Fátrában (Veľká Fatra)

A modern idők fényszennyezése a legtöbb helyet láthatatlanná tette a csillagos eget. Besztercebányától néhány kilométerre a tiszta éjszakai égbolton több mint kétezer csillag, az ezüstös Tejút és a távoli űr számos objektuma tűnik fel. A helyet Nagy-Fátrai Sötétégbolt-parknak nevezik, ahol a fényszennyezéstől védve élvezheti a csillagok egyedülálló látványát és az igazi sötétséget.

Získaj informácie

Informačné centrum Banská Bystrica
Námestie SNP 1
974 01 Banská Bystrica
ic@banskabystrica.sk
+421 (0)48/41 55 085

Informačné centrum Zvolen
Námestie SNP 21/31
960 01 Zvolen
ic@zvolen.sk
+421 (0)45/53 03 405

Informačné centrum Donovaly
Nám. Sv. A. Paduánskeho 136
976 39 Donovaly
info@infodonovaly.sk
+421 (0)48/41 99 900

image/svg+xml