Gömöri (Gemer) régió

Andrea Ďurčová

Ki más lehetne az egykor “Magyar Királyság vasszívének” nevezett régió nagykövete, mint egy olyan ember, aki elválaszthatatlanul kötődik a vashoz? De ezúttal a kovács szerszámait ügyesen kezelő kemény kéz helyett egy gyönyörű fiatal nőt képzeljünk el. Andrea Ďurčová kovácsmester munkáján keresztül egész Szlovákia megismerheti Gömört.

Gömöri (Gemer) régió

Gömör egyaránt kiérdemelte a mesés és a vaskemény elnevezést is. Mesék és legendák ezreit jegyezték fel itt, ahol fröcskölt a víz és ömlött a homok. A vas útja az évek során berozsdásodott, a kohók, bányák magukra maradtak, de a vasművek maradványai között még érezhető az ipar egykori dicsősége és fellendülése. A rejtélyes barlangfolyosókon földalatti szépségek nyílnak meg előttünk. A régi gótikus templomok falai közé gyógyító csend telepedett, az egyedülálló freskódíszek pedig kiérdemeték az Európai Örökség címet. Ma is huculok vágtatnak a csodás Murányi-fennsíkon, és aranyos kis ürgék találtak itt otthonra.

TOP 5 A RÉGIÓBÓL

1. Martonházi (Ochtinská) aragonitbarlang

A világ legszebb aragonitbarlangja teljes szépségében mutatja meg magát. A mexikói és argentínai aragonitbarlangok is egyediek, de szépségében a mi szlovák barlangunk azokat mindig felülmúlja. A Martonházi-aragonitbarlang változatos aragonit képződményekkel büszkélkedhet, amelyek törékeny korallokra emlékeztetnek. A barlang őstörténete a messzi múltba nyúl vissza, a barlang korát hihetetlen, de 138 000 évre becsülik. A barlang ékességét és a képződmények példátlan értékét igazolja, hogy 1995 óta szerepel az UNESCO Természeti Világörökség listáján. Tudtad, hogy itt boszorkányok is vannak? A föld alatt, a barlangban a Tejút és más lélegzetelállító képződmények jelennek meg az ember feje felett.

2. A Jolsvai (Jelšava) kastély

A francia klasszicizmus egyediségét máig tükrözik Jolsva központjában a Coburg család monumentális kastélyának falai. Az 1763-ból származó háromemeletes épületet Koháry Andrej helyi földbirtokos építtette egy régebbi, 17. század eleji reneszánsz kastély alapjaira, azon a helyen, ahol állítólag a templomos rend kolostora állt. Egy ideig a kastélyban lakott a Gerlachfalvi-csúcsot elsőként megmérő Ludwig Greiner erdőigazgató és geográfus. A jómódú Coburg család után a kastély Jolsva város tulajdonába került, és 2015 óta fokozatos és alapos újjáépítésen megy keresztül. A kastélyban jelenleg is zajlik a helyreállítás, a kastély megnyitása a nyilvánosság számára, a kulturális rendezvények helyének és az élményszerű szállásformáknak a kialakítása.

3. Murányi (Muráň) vár

Mindössze 935 méter tengerszint feletti magassága elegendő ahhoz, hogy a Murányi vár Szlovákia 3. legmagasabban fekvő vára legyen. A 13. századi királyi várnak eredetileg a Gömörből Liptóba és Zólyomba vezető utakat kellett védenie. A kastély aranykora a Murányi Vénuszként ismert Szecha Mária és férje, Wesselényi Ferenc magyar nádor idejébe nyúlik vissza. A hatalmas várfalak ellenálltak a török rohamoknak és a kuruc felkeléseknek is. A Murányi vár pusztulását 2 tűzvész okozta a 18. században. A Murány község felett terebélyesedő rom régi tanúja annak a letűnt időnek, amikor a Murányi vár megélte a magyar nemesek dicsőségét és tevékeny életét. Lélegzetelállító kilátás nyílik a Murány folyó mély völgyére, a Murányi-fennsík meredek szikláira, a Király-hegy minden látogatót megjutalmaz, aki átlépi a várkapu küszöbét.

4. Gömör-áttörés

Fontos projektté kellett volna válnia, amelyben az első bécsi döntés által szétszakított vasúti összeköttetéseket állítják helyre Szlovákia déli részének Magyarországhoz kapcsolása után. A Gömör-áttörésnek Tiszolcot (Tisovec) kellett volna összekötnie Nagyszabossal (Slavošovce), de a Szlovák Nemzeti Felkelés kitörése után az építkezés leállt. A Koprási (Mníšani) völgyhíd, a Koprási alagút, a Dielik-hágó alatti alagút és a leghíresebb Nagyszabosi (Slavošovce) alagút (a Homolyka alatti alagút) a maguk idejében egyedülállóak voltak, azonban soha nem szolgálták a céljukat. Soha egyetlen vonat sem ment rajtuk keresztül. Azonban minden évben sok turista és kerékpáros halad át rajtuk, mert a Nagyszabosi alagút Európa leghosszabb kerékpáros alagútja. Gyalogosan és teljes sötétségben átkelni rajta olyan élmény, amelyet nem felejtünk el egyhamar.

5. A Gótikus út

Amikor „Magyarország Vasszíve” megszűnt dobogni, csend telepedett Gömörre és Kishontra (Malohont). Szerencsére a legnagyobb fellendülés idejéből példátlan gazdagság maradt fenn. Gyönyörű templomok és egyedi falfestményeik, mind felfedezetlen büszkeség, amely túlnyúlik a régió határain. A 4 körútból álló Gótikus út (Csetneki / Štítnický körút, Jolsvai / Jelšavský körút, Rima-vidéki / Rimavský körút és Rozsnyói / Rožňavský körút) egyedülálló templomokat és falaik mögött megbúvó örökséget köti össze. Hallatlan értéküket már ismeri a világ, mert 2022-ben a Gótikus út 12 temploma megkapta az Európai Örökség címet. Ha ez a hír eljutott Önhöz, ideje hogy kövesse a történelem hamisítatlan üzeneteit.

Získaj informácie

Turistické informačné centrum Revúca
Muránska 18
050 01 Revúca
tic@revuca.sk
+421 (0)58/28 51 558

Turistické informačné centrum Rimavská Sobota
Hlavné námestie 2
979 01 Rimavská Sobota
tic@rimavskasobota.sk
+421 (0)47/56 23 645

Turisticko informačná kancelária Rožňava
Námestie baníkov 32
048 01 Rožňava
info@tikroznava.sk
+421 (0)948 205 226

image/svg+xml