Novohrad-Nógrád régió

David Turčáni

A napsütötte Nógrád a napfényes rétekhez szorosan kötődő embert ábrázolja… David Turčáni méhész a Včelí kRaj (Méhország) projektje révén messze a határainkon túlra viszi régiónk méhészeti és viaszkészítési hagyományait.

Novohrad-Nógrád régió

Az egyik oldalon gesztenyefák, a másikon szőlőültetvények szegélyezik a napfényes Novohradot. Délen egy hatalmas, a határokon túlnyúló Geopark terül el, amely kilátást nyújt a Magas-Tátra csúcsaira. A régió ódon kastélyai ma már csak a dicsőség emlékei, és hírhedt törökkori csatákat idéznek. Az üvegművesség virágkorát, a fazekas mesterség hasznosságát és a természet csodáit idéző helyek sokasága. A fenséges épületek feltámadtak hamvaikból, hogy hihetetlen történeteket meséljenek a kedves látogatóknak.

TOP 5 A RÉGIÓBÓL

1. Gács (Halič) várkastélya

Novohrad ékkövében a múlt és a jelen összekapcsolódik. A várkastély fenséges rekonstrukciója a nemzeti műemléket – a gácsi reneszánsz-barokk várkastélyt – a pihenés és az élmények jövedelmező helyszínévé varázsolta. Az arisztokrácia várkastélyát szállodává alakították étteremmel mindazok számára, akik szeretnének felejthetetlen időt tölteni a falai között, megtapasztalni a „genius loci”-t, és megérezni az eredeti lakók szellemiségét. A hatalmas angolpark tóval tökéletes helyet biztosít a pihenésre és a regenerálódásra a fák lombja alatt.

2. Somoskői (Šomoška) vár és bazaltvízesés

A határmenti Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) községnek van mivel büszkélkednie. Közelében állnak egy kúpos bazaltsziklán a somoskői vár romjai. A nem hagyományos, hatlapú bazaltkövekből emelt épület méltán tartozik Szlovákia egyedülálló várai közé. Építőinek könnyű dolguk volt, mert közvetlenül a várhegyen bányászták az anyagot. A kőfejtés során egy 9 méter magas kővízesést is találtak, amely a láva csodálatos megszilárdulása által jött létre. Közvetlenül mellette, az erdő közepén egy kőtenger tárult fel, melynek felszínét bazaltoszlopok töredékei tarkítják.

3. A Novohrad-Nógrád Geopark

A Novohrad-Nógrád Geopark két ország határán terül el, tele hihetetlen mennyiségű természeti látnivalóval. Okkal kapta meg az UNESCO Globális Geopark (2015) címet. A geológiai értékek, az építészeti és szellemi örökség, a néphagyományok és a gasztronómia 30 szlovák és 64 magyar települést egyesít, és számtalan lehetőséget teremt egyedi élményekre. Tegyen Ön is egy sétát, vagy kiránduljon szakvezetővel a Geopark kivételes természeti látnivalóihoz. Engedje, hogy kalandvágya végigvezesse a Korlátkőn (Cerova) és látogasson el olyan helyekre, mint a somoskői vár és kővízesés, Ajnácskő (Hajnáčka) vára, a Veľké Hradište vagy a kialudt vulkánok nyomai.

4. Losonci (Lučenec) zsinagóga

A múlton már nem lehet változtatni, de vannak olyan emlékek, amelyek eszünkbe juttatják, hogy tanuljunk a múltból. A losonci zsinagóga 1925 óta írja történetét. Az építész Baumhorn Lipót tervei szerint épült neológ zsinagóga békés, nehéz, mozgalmas és pusztító időszakokon is keresztülment. Mára ismét teljes szépségben és pompában tündököl a város központjában álló impozáns épület, amelyet 2015-ben állítottak helyre. Kapui mögött a zsidó történelem összegyűjtött részletei, valamint Peter Kalmus Memento c. alkotása látható, amely a második világháború áldozatául esett zsidók számát jelképezi. A tekintélyes épület multikulturális funkciót betöltő nemzeti kulturális műemlék, és a Szlovák Zsidó Kulturális Örökség útvonalához tartozik.

5. Kékkő (Modrý Kameň) vára

A középkori kékkői várból már csak egy romantikus rom maradt meg, de az alsó részén lévő kastélyban, a Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeumában még mindig felcseng a gyermeki nevetés. A vár számtalan török támadást élt át, és nem volt könnyű meghódítani. A 13. századi gótikus vár romjaiból és a 18. századi barokk kastélyból álló vár területe nemzeti kulturális műemlék. A kastély számos szlovákiai és külföldi játék menedékhelyévé vált. Merüljön el a játékok végtelen világában, és élvezze a szlovák vándor bábszínházak marionettjei, a családi bábszínházak, a vidéki és városi játékok által teremtett egyedi hangulatot.

Získaj informácie

Mestké informačné centrum Lučenec
Ulica Dr. Herza 240/1
984 01 Lučenec
mic@lucenec.sk
+421 (0)47/43 31 513

Turistická informačná kancelária Lučenec
Staničný obvod 1132
984 01 Lučenec
+421 (0)917 514 724

Novohradské turisticko-informačné centrum Fiľakovo
Podhradská 1985/14
986 01 Fiľakovo
ntic@hradfilakovo.sk
+421 (0)47/43 82 016

image/svg+xml