Selmecbányai (Banská Štiavnica) régió

Miro Bahna

Miro Bahna, a régió nagykövete meghívja Önöket, hogy fedezzék fel a selmeci szupervulkán által létrehozott vidéket. Megismerhetik általa az egyedülálló “vulkanikus borokat”, amelyek íze példa nélküli, annak köszönhetően, hogy a szőlő a vulkanikus tevékenységből eredő, tápanyagokban gazdag lejtőkön terem.

Selmecbányai (Banská Štiavnica) régió

Az elképzelhetetlen erejű, hatalmas szupervulkán maradványain ma turistautak, tanösvények, kerékpárutak és tereppályák keresztezik egymást. A föld mélyéből felszínre törő forró láva arany-, ezüst- és egyéb nemesfémtartalma alapozta meg a Selmecbányai kerület híres bányászatát. A tökéletes bányászati-vízgazdálkodási rendszert számos víztározó jelzi, a romantikus lelkek, a sportolók és a korcsolyázók paradicsoma. A közel 5 km magas kráter legmagasabb büszkesége ma a Szitnya-csúcs (Sitno), szívében pedig példátlan kincset rejt – Selmecbánya városát történelmi központjával és műszaki emlékeivel, amely az UNESCO kulturális világörökség része.

TOP 5 A RÉGIÓBÓL

1. A selmecbányai (Banská Štiavnica) Kálvária

Az Éles-csúcsnak (Ostrý vrch, Scharfenberg) van mivel dicsekednie. Tetején 1744 óta Közép-Európa legimpozánsabb barokk kálváriája emelkedik, amely 1993-tól az UNESCO kulturális világörökségi listáján is szerepel. A selmecbányai Kálvária összesen 22 szent építményből áll – 17 kápolnából Jézus keresztre feszítésének és Szűz Mária szenvedésének jeleneteivel, 3 templomból, az „Ecce homo” állomásból és a Szent sírból. A Kálvária templomának falán található gyönyörű művészi freskóknak köszönhetően a maga nemében kivételes barokk épületnek tartják. Ha Selmecbányára látogat, nem hagyhatja ki a minden oldalról jól látható Kálváriát. Fentről pedig gyönyörű kilátás nyílik a történelmi városközpontra, az Óvárra és az Újvárra.

2. A Szerelem Bankja

Ismeri a Rómeó és Júlia szlovák változatát? Andrej Sládkovič, a világ leghosszabb szerelmes versét írta szeretett Marínájához, amelyet a látogató teljes terjedelmében elolvashat a selmecbányai Szerelem Bankjában. A ház, ahol Marína korábban élt, ma a szerelem epicentruma. A Szerelem Bankja egy egyedülálló élményprojekt, amelyen keresztül az egész világ megismeri nemcsak Marína és Sládkovič történetét, hanem Selmecbányát és annak sokszínű környékét is. A szerelem minden lépésnél kézzel fogható. Az egyedülálló trezorban a világ minden tájáról érkező látogatók őrzik a szerelem szimbólumait, a szerelmesek érzelmeinek nagyságát egy szerelemmérő méri, a falakról pedig képek szólalnak meg. Tudta, hogy itt tárolják az EXPO DUBAI 2022 kiállítás szerelmi szimbólumait is? A Szerelem Trezorja ugyanis egy rövid ideig ott is látható volt.

3. Vöröskút

A második legmagasabban elhelyezkedő víztározó a Selmeci-hegységben, a Paradicsomhegy (Paradajs) és Veľký Šobov között, egyben kellemes kiindulópont a Selmecbánya környéki barangolásokhoz. Néhány perc alatt megkerülheti ezt a kis gyöngyszemet. Varázslatos a kis vízfelület, amely egykor egy jól átgondolt vízműrendszer része volt. A forró nyári napokon megmárthatja lábait, a téli fagyok idején korcsolyázhat, és egész évben csendes és kellemes pihenőhelye minden arra járónak.

4. A Szitnya-csúcs (Sitno)

Bármilyen rossz is a helyzet Szlovákiában, mindig lesz remény a felszabadulásra. A legenda szerint megmentőink – a szitnyai lovagok – közvetlenül a Selmeci-hegység legmagasabb csúcsán alszanak. Ha úgy érzi, ideje lenne felébreszteni őket, válasszon az ide vezető utak közül. A legrövidebb, de egyben legmeredekebb úton a Bacsófalvi-tó (Počúvadlianske jazero) felől közelíthető meg. Elég megmutatni nekik az irányt az ősi vár romjai közül. Ráadásul innen messzire el lehet látni. Ha teljes mértékben kigyönyörködte magát a kilátásban a lenyűgöző 1000 méteres magasságból, pihejen meg az Andrej Kmeť mendedékházban, és merítsen erőt a lefelé vezető úthoz.

5. Kammerhoff Bányamúzeum

Selmecbánya történelmi központjának legértékesebb műemlékében – a Kammerhoffban – található Selmecbánya és egész Szlovákia legnagyobb bányászati kiállítása. A falai között bonyolultabb és egyszerűbb bányászati tevékenységek bemutatói bújnak meg – az első régészeti leletektől egészen a 20. századig. Ideális esetben az ember még azelőtt megismerkedik velük, hogy felteszi a bányászsisakot, felveszi a zöld köpenyt, leereszkedik a bányába, és a Bányamúzeumban a nagyközönség előtt megnyitott Glanzenberg vagy Bertalan bányaalagútba indul.

Získaj informácie

Informačné centrum Banská Štiavnica
Námestie sv. Trojice č.6
969 01 Banská Štiavnica

 

ic@banskastiavnica.sk
+421 (0)45/694 96 53

image/svg+xml