Garami (Gron) régió

Ján Fiala

Brehy községben régen 80 fazekas működött. Ma ezt a híres fazekas falut és környékét a régió nagykövete, Ján Fiala fazekas képviseli. Ő tanította fazekasságra a királylányt is A rigószakállú királyfi című mesében. Ma különböző műhelyeken, tanfolyamokon és rendezvényeken mutatja be a közönségnek ezt a mesterséget, ezért Fiala úrnak köszönhetően, biztosan nem merül feledésbe.

Garami (Gron) régió

A Garam mente közepén a Garam folyó kiszélesedik, és a Garam menti várak által szegélyezett táj fokozatosan sík vidékké válik. A gazdag bányavárosok, a régmúlt idők őrhelyei már elvesztették védelmi funkciójukat, de kivívták a modern idők csodálatát és érdeklődését. Az úgynevezett Szlovák-kapunál Szlovákia második legrégebbi kolostora őrzi kincseit. A bányászok földjén immár nem hallatszik a Klopacskák kerepelése, de annál inkább a látogatók hangos beszéde és kacagása. A természet nyugalma és a szétszórt hegyi települések sajátos szokásai mindenkit lenyűgöznek, aki ide betér. Ebben a csendben és egy kis szerencsével talán Ön is meghallja a duda vagy a gombos harmonika hangját.

TOP 5 A RÉGIÓBÓL

1. Zvonička ferrata és üdülőközpont

Elsőként (1874-ben) a harangláb épült, de akkor még kevesen gondolták, hogy hamarosan itt lesz a Zvonička üdülőközpont. A Zvonička üdülőközpont ma keresett hely – és nem csak a frissítők és a játszótér miatt, hanem azért is, mert a helyi bányák és alagutak dicsőségéről szóló tanösvény egyik állomása. A gyerekeknek kialakított via ferrata új életet hozott erre a helyre – a mászni vágyó kezdőket és főleg a gyerekeket. Három via ferrata útvonalon mérhetik össze erejüket a sziklák és erdők természetes elemeivel. A hatalmas erdőkert, amelyben több mint 2500 fa és cserje nő, még kellemesebbé teszi a sétát Zvoničkából a Kohútovo zarándokhelyre.

2. Szklenófürdői termál gyógyfürdő

Szklenófürdő termálforrásainak gyógyító hatását már a 16. században felismerték. A fürdő 1550-ből származó első említése bizonyítja, hogy Szlovákia legrégebbi gyógyfürdői közé tartozik. A magnéziumot és kalciumot tartalmazó gyógyvíz jótékony hatással van a mozgásszervi és idegrendszeri betegségekre. A fürdőkezelések során a vizet nem hígítják, és vegyszerekkel sem kezelik, így a fürdővendégek megérezhetik a természeti gazdagság valódi erejét. A fürdő egy ritkasággal is büszkélkedhet: a Parenica barlangfürdő Európában is egyedülálló. A fürdő csendes és gyógyító környezetének kapui nyitva állnak a kezelésekre érkező betegek és a pihenni vágyók számára egyaránt.

3. Revistye (Revište) vára

A vár legnagyobb dicsőségének idejében sok főúr harcolt a Garam feletti meredek sziklán magasodó Revistye váráért. A 14. század elejétől egymást követték a tulajdonosok – Corvin Mátyástól a Dóczy családig. A korábban 3 emeletes, 2 tornyos épületben bástya, fallal két részre osztott udvar és ciszterna, az egyik falon pedig egy nagy erkély is volt, ahol a ház urai napoztak. Azonban még ez a fontos Garam menti végvár sem tudott ellenállni az időnek, az elhagyatottságnak és a pusztulásnak. Ma már azonban a kiterjesztett valóság alkalmazásával a modern technika egyenesen a 17. századba repít vissza. A kastély 7 pontján eredeti illusztrációkat varázsol elénk, amelyek a Dóczy család várurainak mindennapi életét örökítik meg. Revistye vára továbbra sem adja fel dicsőségét, és különféle kulturális, kézműves (Glgáč) vagy „kísérteties” (Kísértetvárak éjszakája) rendezvényekre várja a látogatókat.

4. Maximilian Hell regionális csillagvizsgáló és planetárium garamszentkereszten (Žiar nad Hronom)

Éljen át egy felejthetetlen élményt, melyben a csillagok karnyújtásnyira vannak Öntől. Lépjen be az Maximilian Hell Regionális Csillagvizsgáló és Planetárium épületébe, amely 1996 óta várja a lelkes felfedezőket Garamszentkereszten, és élvezze az űrbéli kalandorokat. A varázslatos Csillagcsarnokban csillagbemutatók zajlanak, és a csillagok világának tündérmeséit vetítik. De ez még nem minden. Amikor a tapasztalt csillagász beszélni kezd, fénysebességgel özönlenek rá a felnőttek és főleg a gyerekek kérdései. Mi a legjobb módja annak, hogy betekintsünk a hatalmas univerzumba? Ha az időjárás kedvező, a planetárium csillagászati technikája segítségével a látogatóknak mindezt örömmel bemutatják.

5. Bencés kolostor és apátsági templom garamszentbenedeken (Hronský Beňadik)

Szlovákia második legrégebbi kolostora Garamszentbenedeken nemcsak a monumentális gótikus építészet iskolapéldája, hanem a több mint 2000 éves Szent Vér ereklye védelmezője is. A „Garam mente gyöngyszemét” 1075-ben említi először I. Géza király oklevele. A ritka ereklyét Corvin Mátyás adományozta az apátságnak a templom 1483. évi felszentelése alkalmából. A kolostor meghatározó eleme a gótikus apátsági templom monumentális főbejárata és Storno Ferenc építész neogótikus díszítései. A bazilika legrégebbi műemléke a 11. századi, az eredeti román kori apátsági templomból származó kőből készült keresztelőkút. A kolostor jelenlegi fenntartója – a nyitrai püspöki hivatal folyamatosan törekszik a kolostor többi részének helyreállítására, és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tételére. A látogatókat még egy teaszoba is várja.

Získaj informácie

Informačné centrum Nová Baňa
Námestie slobody č. 1
968 01 Nová Baňa

 

info@novabana.sk
+421 (0)45/67 82 880

Informačné centrum Žiar nad Hronom
SNP 119
965 01 Žiar nad Hronom

 

+421 (0)905 587 339

image/svg+xml